21.8.13

Moja nova knjiga „Od Arapskog proljeće do Arapske zime?“

Ovih dana je izašla iz štampe moja nova knjiga „Od Arapskog proljeće do Arpapske zime?- Hronika izvještavanja“ (Izdavač: JU Opća biblioteka Tešanj) u kojoj su sabrani moji tekstovi i analize dešavanja u arapskom svijetu od izbijanja tzv. Arapskog proljeća. ručiti

Svi oni koji žele poručiti knjigu, čija cijena je 10 KM, mogu poslati mail na jusicm2000@yahoo.com

U predgovoru sam napisao:

Kada sam prije nešto više od dvije godine prvi put pisao o slučaju dvadesetšestogodišnjeg Mohameda Buazizija, univerzitetski obrazovanog nezaposlenog mladića iz provincijskog tunižanskog gradića Sidi Buzeida koji se u znak protesta spalio, nisam ni slutio da će baš taj događaj pokrenuti lavinu protesta koja će s vlasti skinuti brojne arapske despotske režime i gurnuti ovaj dio svijeta u tako dugo očekivani proces društvenih i političkih promjena sa neizvjesnim ishodom. Nisam ni slutio da će to biti početak onog što će eurocentrični krugovi nazvati Arapskim proljećem o kojem će se toliko toga u međuvremenu napisati i reći. Tekstovi sabrani u ovoj knjizi su oni koje sam u tom periodu objavio u domaćim printanim medijima i stručnim časopisima a koji se direktno ili indirektno vežu za ove događaje i koji svjedoče o turbulentnim dešavanjima i procesima kroz koje je Arapsko proljeće prošlo, ali i o svim nedoumicama i neizvjesnostima koje su se otvarale ili su pak ostale iza nas.
Svjestan sam da kada ovako na jednom mjestu saberem sve tekstove rizikujem da na očit način pokažem svu sposobnost upadanja sebi u usta i koliko se često radeći ovo što radim ustvari ugrizam za jezik, ali upravo je to ono što jedno ovakvo svjedočenje o događajima koji su obilježili početak trećeg milenija čini autentičnim.
U ovoj knjizi ja zajedno sa svojim čitaocima pokušavam shvatiti šta se dešava i pohvatati konce zamršenih bliskoistočnih i svjetskih igara u vrijeme kada se Arapsko proljeće u Siriji, ali i nekim drugim zemljama polako pretvara u arapsku zimu.
Treba naglasiti da su u većini slučajeva naslovi i podnaslovi tekstova redakcijski i da ih radi dosljednosti nisam mijenjao iako bih to u nekoliko slučajeva učinio.

Recezenti knjige bili su Mr. Mirnes Kovač i Mr. Esmir Bašić.

Iz recenzija:

Ono što odlikuje analitički diskurs Jusića jeste izvorno i neopterećeno praćenje procesa u muslimanskom svijetu oslonjeno na izvore sa terena na kome se ti procesi dešavaju... Jusić nudi dublji, izvorniji, neopterećen kontekst i zbog toga su njegove procjene i analize veoma uputne svima onima koji žele saznati šta se uistinu dešava u tako rovitom svijetu gdje živi muslimanska većina, a koji posljednjih decenija vrije i ključa. 
Mr. Mirnes Kovač

Vrijednost rukopisa ogleda se u tome što se autor odveć potvrdio kao vrsni poznavalac regiona Bliskog istoka, njegove historije i kauzalnih odnosa među narodima, društvima i državama što doprinosi pouzdanosti i objektivnosti teksta koji nam autor donosi. To je omogućilo autoru priliku da se profiliše kao vrstan analitičar koji je u stanju da realno sagledava prilike i događaje, da ih  interpretira i često puta da uspješno prognozira razvoj i tok događaja.
Mr. Esmir Bašić