12.8.13

Kome odgovara haos u Egiptu

Piše: Muhamed Jusić  (Al Jazeera)
Sve što se u Egiptu ovih dana dešava još jednom dokazuje da demokratski procesi vođeni vojskom nalikuju hirurškim operacijama koje izvodi mesar.
Svi koji su otvoreno ili prešutno podržavali generala/ministra Abdul Fataha al-Sisija u njegovom naumu da, pozivajući se na volju velikog broja Egipćana koji su izašli na ulice 30. jula svrgne legitimno izabranog predsjednika, raspusti Vladu i suspenduje Ustav, sada su se našli u neobranom grožđu jer ne znaju kako dalje.
Simpatizeri svrgnutog predsjednika, čiji broj se ne može zanemariti i koji se ne mogu jednostavno ignorisati, ne žele da odustanu od svojih zahtjeva da je jedini način za izlazak iz trenutne krize povratak legitimnog predsjednika i da se u skladu sa važećim Ustavom i procedurom organizuju redovni ili vanredni izbori.
Svaki drugi prijedlog za njih je, do sada, bio neprihvatljiv i zato su propali svi pokušaji posredovanja koj su dolazili iz Amerike, EU-a, zaljevskih zemalja i samog Islamskog sveučilišta Al-Azhar kao vodećeg vjerskog autoriteta. Oni, kao i njihovi politički oponenti, znaju da bez njih, kao trenutno najjače političke opcije, što su pokazali tokom općih i predsjedničkih izbora, ali i tokom održanog referenduma o promjenama Ustava,  nema rješenja egipatske krize.  
Politička utakmica
Zato se u Egiptu sve češće čuju glasovi onih koji bi da prisile Muslimansku braću da prihvate realnost vojnog puča i da nastave političku utakmicu igrati prema pravilima koja će definisati vojska predvođena generalom Al-Sisijem i političkim opcijama na koje on tipuje.
U tom smislu, prijelazna Vlada je u posljednjih nekoliko dana već poduzela određene korake kako bi osigurala pravni okvir za eventualno nasilno razbijanje demonstracija, kao što su nalog tužitelja zasnovan na pritužbama građana četvrti oko trga Al-Advije, koji se navodno žale da im konstantni protesti onemogućavaju normalan život.
Ipak, bez obzira na sve pravne malverzacije koje se mogu isposlovati kako bi se opravdalo korištenje sile da se ušutkaju pristaše predsjednika Mursija, ostaje da će svima biti teško objasniti zašto se zabranjuje pravo na mirno okupljanje i demonstriranje, naročito u vrijeme kada se kao glavni argument za opravdanje vojnog puča navodi „volja ulice“ i činjenica da je veliki broj Egipćana na istim tim ulicama od vojske zatražio da svrgne izabranog predsjednika.
Opet svi oni koji bi eventualno podržali nasilno razbijanje protesta - a takvih će, barem sudeći prema dosadašnjim stavovima brojnih svjetskih centara moći koji su zatvarali oči pred nedemokratskim potezima egipatske vojske, sigurno biti - trebali znati da je to najgori mogući scenario za Egipat koji bi ga nepovratno mogao gurnuti u vrtlog nasilja i sukoba poput onoga u Alžiru 1988, kada se nešto slično desilo sa tamošnjom strankom FIS, ideološki bliskoj Muslimanskoj braći.
Dok god su pristaše Mursija na ulicama, to znači da još uvijek vjeruju u demokratski proces i dok god su njihove demonstracije mirne, postoji nada u mirno rješenje egipatskog Gordijevog čvora. Zato oni koji bi rješenje tražili „lomljenjem preko koljena“, što se ovih dana nažalost najavljuje, rizikuju da strankama bliskim idejama političkog islama pošalju pogrešnu poruku da demokratija ne djeluje i da je militantizam jedini način da ostanu politički relevantni.
Zato je legitimno pitanje kome je bilo u interesu da se Egipat i demokratski procesi u njemu dovedu u ovakvu pat poziciju. Da se Muslimanska braća nisu najbolje snašla na vlasti bilo je jasno mnogima, pa i samim njihovim simpatizerima u Egiptu i van njega.
Ali, to ni na koji način ne može biti opravdanje za vojni udar i podršku takve uloge vojske u budućem Egiptu. Bilo je dovoljno sačekati iduće izbore ili insistirati na vanrednim kada bi ih narod sam, u slučaju da ne bude zadovoljan njihovim radom, skinuo s vlasti.
Uloga drugih država
Svaka zloupotreba pozicije predsjednika ili vlasti kako bi se osigurala dominacija Ihvana na vlasti se mogla spriječiti i osuditi, što je najbolje pokazala reakcija na Mursijevu odluku da sebi da ovlasti koje ne može osporiti egipatsko sudstvo, a od kojih je pod pritiskom morao odustati. Kome se onda toliko žurilo?
Je li to opoziciji Muslimanskoj braći koja je, uz par izuzetaka, pristala da učestvuje u predstavi režiranoj od vojnog vrha potpomognutog pripadnicima starog režima, tzv. fulul i  famozne „duboke države“? Može biti da se njima učinilo da će iskoristiti vojsku i ono što nisu dobili u glasačkim kutijama nadoknaditi na ulici, ali će prije biti da je vojska iskoristila njih, jer je samo ona učvrstila svoju poziciju u egipaskoj politici.
Među opozicionarima ima istaknutih protivnika režima ranije od iste vojske podržavanog, pa onda svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka i ljudi koji u teoriji zagovaraju liberalne i demokratske vrijednosti, koji bi ovim procesom mogli više izgubiti nego dobiti, jer ih se već sada i među njihovim simpatizerima optužuje da na vlast hoće doći na tenkovima generala i nedemokratskim metodama. Nedemokratskim metodama se ne može boriti za demokaratiju.
To nas i dalje ostavlja u nedoumici kome je osim generala i fulula moglo biti u interesu da se egipatski demokratski proces na ovakav način „abortira“, što otvara vrata brojnim analizama, pa i teorijama zavjere.
Zato ne čudi što se sve češće prsti upiru van Egipta, prema bogatim zaljevskim monarhijama koje mnogi smatraju idejnim tvorcima i finansijerima Sisijevog puča. Prema ovom scenariju zaljevske porodične monarhije sebi ne mogu dozvoliti uspjeh stranaka inspirisanih političkim islamom, ne samo u Egiptu nego i u Tunisu i na drugim mjestima, jer bi to moglo stvoriti ozbiljnu alternativu u očima  građana njihovih emirata i kraljevina i dovesti do izvoza tzv. Arapskog proljeća.
Brojne zaljevske zemlje imaju razgranatu mrežu obrazovnih, humanitarnih, medijskih pa u nekim slučajevima i političkih organizacija ideološki bliskih u tim državama zabranjenoj Muslimanskoj braći, za koje se plaše da bi mogli biti ohrabreni uspjehom matičnog pokreta i krenuti u destabilizaciju vladajućih režima.
Godinama brojni zaljevski vjerski autoriteti ukazuju na to kako je bolje sedamdeset godina tiranije nego jedna godina bezvlašća i fitne (smutnje) i sigurno mnogima u tim zemljama ne bi bilo drago da vide kako izbor nije samo između diktature i fitne, nego da promjene mogu donijeti stabilnost i blagostanje. Eskalacija sukoba u Egiptu, kao i u Siriji bi takvima poslužila kao argument više da je najbolje zadržati status quo.  
Po istoj matrici brojni su i oni koji ukazuju na blisku vezu između Amerike i egipatske vojske i na silne milijarde koje je Washington ulagao i ulaže u egipatske vojne snage, te da je malo vjerovatno da su generali smjeli blo šta uraditi barem bez prešutne saglasnosti velikodušnih donatora sa Capitol Hilla.
Oni tvrde kako u Washingtonu misle kako bi se puno lakše dogovarali sa liderima neke vrste liberalnih ili nacionalističkih arapskih stranaka nego sa „islamistima iz Braće“. Po drugima, koketiranje predsjednika Mursija sa predsjednikom Irana u prvim mjesecima vlasti i okretanje od njega nakon što se stavio na stranu pobunjenika u Siriji u borbi protiv predsjednika Bashara al-Assada je također kumovalo njegovom svrgavanju.
Izrael je priča za sebe i nekoliko izjava njegovih bivših i sadašnjih zvaničnika u kojima se daje neupitna podrška generalu Al-Sisiju i čak veliča njegov potez „kao nešto na čemu mu svi Jevreji svijeta trebaju biti zahvalni“ otkriva da, iako su u Tel Avivu svjesni da njihova otvorena podrška bilo kome u arapskom svijetu može biti samo kompromitirajuća za njih, ipak s zebnjom gledaju na to šta se u njihovom komšiluku dešava.
Arapsko proljeće bi moglo dovesti Izrael u poziciju da bude okružen „islamističkim režimima“ koji solidarišu sa Hamasom, što bi njemu moglo osigurati prevlast među Palestincima ne samo u Gazi, nego i na Zapadnoj obali. Možda baš to objašnjava zašto je bivši premijer Izraela Ehud Barak gostujući kod CNN-ovog  voditelja Fareeda Zakaria pozvao Ameriku i svijet da daju podršku generalu Al-Sisiju.
Kako sada stvari stoje, puno će vode proteći moćnim Nilom prije nego što svi u regionu i svijetu shvate da je stabilan, prosperitetan i demokratski Egipat, bez obzira ko njime vladao, u interesu svih i da oni koji se igraju sa stabilnošću Majke Svijeta (Ummu dunija, kako Arapi zovu Egipat) rizikuju i vlastitu sigurnost.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.
Izvor: Al Jazeera