20.4.15

Do 2050. u svijetu podjednako muslimana i kršćana!!!


Piše: Muhamed Jusić (Preporod)

Svjetski mediji su ovih dana preplavljeni rezultatima istraživanja naslovljenog sa  "Budućnosti religija u svijetu:projekcije 2010-2050" koju je izradio Pew Research Center, a u kojoj se između ostalog navodi da će ukoliko se nastave dosadašnje tendencije, do 2050. u svijetu broj muslimana bit podjednak broju kršćana koji će ipak ostati najveća vjerska grupa.
U istraživanju koje se temelji na projekcijama koje uzimaju u obzir stope plodnosti, starost stanovništva, migracije i tendencije prelaska na drugu vjeru, navodi se da će 2050. biti 2,76 milijardi muslimana prema 1,6 koliko ih je bilo 2010, dok će tada biti 2,92 milijardi kršćana prema 2,17 milijardi 2010.
Kršćani će i dalje biti najveća vjerska grupa u svijetu, s nepromjenjivom proporcijom od 31,4 posto, a muslimani će sačinjavati 29,7 posto svjetskog stanovništva prema 23,2 posto 2010.
Tokom ta četiri desetljeća, islam će jačati više nego bilo koja druga religija, precizira izvještaj i zahvaljujući mladoj populaciji, visokoj stopi plodnosti, zabilježit će 75 posto povećanja na temelju povećanja od 35 posto svjetskog stanovništva. Ako se nastave te tendencije, islam će biti prva svjetska religija nakon 2070, navodi Pew a prenosi između ostalih i Al Jazeera Balkans.
Ustvari, radi se o nastavku istraživanja čija je ranija faza provedena u periodu od 2009. do 2012. godine.  Forum Pew je već izdao nekoliko publikacija u kojima se nastoji dati sadržajan demografski portret muslimanske populacije u svijetu danas i predvidjeti promjene u toj populaciji do 2030. godine. Glavninu tih istraživanja su još 2013. na bosanskom jeziku saželi Azra Mulović i Hikmet Karčić u publikaciji naslovljenoj sa „Muslimanski svijet- populacija i religioznost“ koju je izdao Centar za napredne studije iz Sarajeva (CNS) i Centar za civilizaciju Balkana iz Istanbula (BALMED). Ta publikacija je posebno vrijedna zato što predstavlja sažetak dva PEW-ova istraživaja i to: Budućnost globalne muslimanske populacije- projekcije za period 2010-2030. iz 2011. godine i Muslimani svijeta: jedinstvo i raznolikost iz 2012. godine. Ovo drugo istraživanje je posebno bitno jer daje dobar uvid u to šta misli ta muslimanska populacija čijim se brojem tako često licitira i iz kojeg se vidi o kako heterogenoj populaciji se radi kada je riječ o različitosti mišljenja. Ovo novo istraživanje ili projekcija je nastavak bosankohercegovačkoj javnosti već predstavljenog projekta.

Značajni rezultati
Novo istraživanje predviđa da će 2050. u Evropi muslimani činiti do 10% ukupne populacije. Indija će zadržati hinduističku većinu ali će dobiti najbrojniju muslimansku populaciju od svih država svijeta u čemu će preteći do sada najmnogoljudniju muslimansku državu Indoneziju. U Americi, kršćani će pasti sa više od tri četvrtine populacije koliko ih je bilo 2010. na dvije trećine u 2050. Judaizam više neće biti najveća nekršćanska vjera u SAD-u. To mjesto će pripasti američkim muslimanima kojih će u ovoj državi biti više nego onih koji se vjerski deklarišu kao Jevreji. 
Također je zanimljivo da će četiri od svakih deset kršćana u svijetu živjeti u Subsaharskoj Africi. Sjedinjene Američke Države će i dalje ostati prva katolička zemlja svijeta, ispred Brazila, ali Nigerija će od Meksika preuzeti treće mjesto.
Na nekoliko mjesta se u istraživanju spominje  i Bosna i Hercegovina, a jedno od tih mjesta je i predviđanje prema kojem će se naša zemlja naći u skupini država u kojima će 2050.  muslimani činiti više od 50% stanovnika. Nekoliko će država, a među njima i Bosna, imati drugačiju vjersku većinu 2050. nego što su je imale 2010. Broj zemalja sa kršćanskom većinom će pasti sa 159 na 151. Kršćana će biti manje od 50% u: Australiji, Beninu, BiH, Francuskoj, Holandiji, Novom Zelandu, Makedoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu. 
Istovremeno će te godine, ukoliko se nastave dosadašnje tendencije, muslimani činiti više od polovine stanovništva u 51 državi, dvije više nego 2010.
Predviđaju se i neki drugi ništa manje zanimljivi trendovi u populaciji drugih religija. Tako će se brojnost svih vjerskih grupa povećati osim budista koji zadržavaju stabilan broj, zbog starijeg stanovništva i slabe stope plodnosti u Kini, Tajlandu i Japanu. Također, broj ateista će se povećati za 10 posto i iznosit će 1,23 milijarde osoba i njihov udio će sa 16, 4 posto pasti na 13,2 posto.

Municija za radikale
Iako se bez sumnje radi o vrlo zanimljivom i korisnom istraživanju koje po više osnova može biti informativno i relevantno ne bismo smjeli ne primjetiti i to s kojim žarom su brojne radikalne skupine prenosile rezultate ovog istraživanja.
Tako je bombastični naslov bio najčešći podjednako na stranicama ultradesničarskih evropskih skupina i njihovih pandana iz muslimanskog svijeta. I dok su jedni ovu projekciju koristili da dokažu opravdanost njihovih islamofobičnih stavova drugi su likovali nad „velikim trijumfom islama“. S obzirom na to u kakvom svijetu živimo i kako se sve, a posebno čini se vjerska pripadnost, instrumentalizira i politizira ne treba čuditi da je i ovo istraživanje odjeknulo kao bomba u manipulacijama sklonim ideološkim krugovima.  Ali ne smijemo ni zaboraviti potencijalnu opasnost koja iz ovakvih analiza može proizaći. To je municija za radikale svih kovova i vrlo upotrebljivo štivo za nova vojačenja po linijama sukoba za globalnu dominaciju. Naravno da ni jedini ni drugi neće pogledati u suštinu tih brojki. Niko se neće zapitati koliko će tih „projiciranih muslimana ili kršćana“ istinski nositi vrijednosti vjera kojma su etiketirani. Desničari u Evropi neće sigurno na svoje stranice staviti zaključke istog ovog centra iz jednog od njihovih istraživanja koji pokazuju kako se broj djece kod muslimanskih useljenika u Evropi u trećoj generaciji  kreće u evropskom prosjeku, te da natalitet nema baš puno veze sa vjerskom pripadnošću koliko sa drugim društvenim i ekonomskim faktorima. Veliki muslimani koji u tim brojkama traže utjehu i vide neku vrstu trijumfa neće reći u svojim teksotvima koliko tih projiciranih muslimana živi ili će živjeti ispod granice siromaštva, biti nepismeni, bez pristupa pitkoj vodi...
Zato bi za one koji se raduju mogućem povećanju broja muslimana u svijetu ili koji bi tim brojem plašili druge bolje bilo da se zapitaju u kakvom svijetu će ti ljudi živjeti i šta im ostavljamo u emanet. Ostavljamo li im dovoljno, vode, hrane, čistog zraka i svijet u kojem će živjeti u miru ili ćemo jedni druge strašiti brojevima i invazijama koje će bude li po volji onih koji sanjaju o globalnoj dominaciji i sukobu civilizacija itekako ove brojeve smanjiti?

Istraživački centar Pew (Pew Research Center) je nevladina, neprofitna organizacija eksperata koja prikuplja i analizira informacije, stavove i trendove koji oblikuju savremeni svijet. Podružnica su velike grupacije fondova koju je osnovala američka porodica Pew, sa svrhom rješavanja nekih od najizazovnijih problema današnjice. Sprovode ispitivanja javnog mnijenja, objavljuju demografske studije, analize sadržaja i prave druga empirijska istraživanja u društvenim naukama.