26.4.15

Nisu zasluživali svjetsku pažnju dok nisu eskalirali

AP Photo/Anees Mahyoub (Credit: AP)
Piše: Muhamed Jusić (Start BiH)

Već danima traju napadi avijacije Saudijske Arabije i njenih saveznika na Jemen.
U prvim danima napada, Saudijska Arabija je tvrdila kako joj je cilj da na vlast vrati legitimno izabranog predsjednika Abd Rabbuh Mansur Hadija kojeg su svrgnuli pripadnici zejdijskog prošitskog i Iranu bliskog pokreta Ensarullah, poznatog kao husijuni po njihovom lideru Abdulmeliku Husiju, i vojnog krila lojalnog u „Arapskom proljeću“ svrgnutom predsjedniku Alija Abdullaha Saliha. Vizija Saudijske Arabije je da će zračnim napadima izvršiti dovoljan pritisak na Husijune da ih vrate za pregovarački stol kako bi prihvatili razgovore koje su im nudili  i prije saudijske intervencije kako bi se napravila neka vrsta balansa političke moći u Jemenu pod pokroviteljstvom zemalja Zaljeva, odnosno kako bi se napravio model u kojem bi svi ti mezhebi (sljedbe unutar islama) i politički programi bili uključeni u vladu nacionalnog jedinstva.
Ali za sada husijuni ne žele da odustanu i umjesto da se povuku barem iz većinski sunitskih provincija oni pokušavaju zauzeti Aden  nekadašnji glavni grad Južnog Jemena što je ovu strategiju dovelo u pitanje. Osim toga, Saudijcima i saveznicima među kojima su i Amerikanci koji po priznanju Pentagona u zraku snabdijevaju borbene avione arapskog saveza nazvanog Odlučna oluja (Al-Asifetu al-Azm) ponestaje vojnih meta. Husijuni su se povukli u gradske sredine, među civile, gdje djeluju kao gerila. Ono što je ostalo od vojnih meta zvanične jemenske vojske lojalne svrgnutom predsjedniku Salehu uništeno je u prvim danima napada. Civilne žrtve se povećavaju što antisaudijska propaganda vješto koristi, a već su na ozbiljne patnje jemenskog naroda počeli upozoravati i u brojnim svjetskim organizacijama za zaštitu ljudskih prava. Zato sada svi čekaju ko će prije popustiti. U međuvremenu se javio Alžir koji nudi da posreduje u pregovorima među jemenskim frakcijama a sličnu ulogu su čak najavljivali Turska i Pakistan. Očito je da bi to bilo najbolje rješenje, ali kada proradi arapski ponos niko neće da pokaže da mu je dosta rata i da se stekne dojam kako se povukao sa bojnog polja. Da se pita samih Jemenaca možda bi se to i desilo, ali svi znaju da pitanje povratka za pregovarački sto već dugo nije samo unutrašnje pitanje nego da se preko Jemena sukobljavaju dva regionalna rivala, i to Saudija i Iran.
Kako sada stvari stoje Saudijci i Iranci su spremni ratovati za „slobodu Jemena“ do posljednjeg Jemenca.

Ustvari, problemi Jemena su brojni ali su neki od njih pojačani decenijama uplitanja sa strane, kako regionalnih sila tako i onih globalnih.
Ustvari, ova situacija je posljedica dugog ignoriranja nagomilanih problema Jemena. Gledajući u arhivu kada sam počeo pisati ovaj osvrt vidio sam da smo još u januaru 2010. u Startu pisali o Jemenu kao „propaloj državi“ i možda prvi u BiH napisali koji red o husijunima o kojima se tada skoro ništa nije znalo u našoj ali i svjetskoj javnosti. Već tada smo upozoravali na demografsku bombu koja prijeti da eksplodira u ovoj zemlji, jednoj od najsiromašnijih na svijetu i sa jednom od najviših stopa nepismenih. Niko nije obraćao pažnju na izvještaje MMF-a o tome kako ovoj državi sa 75% ljudi mlađih od 25 godina, prijeti finansijski bankrot i skoro potpuni kolaps ekonomije, što će dovesti do stvaranja čitave armije nezaposlenih. Ni brojnim društvenim problemima, počevši od skoro neograničenog konzumiranja lake droge „kaad“ koja nije zakonom zabranjena, pa do jednog od najgorih izvještaja o stanju ljudskih prava, niko nije pridavao značaj. Kao i toliko puta dosad, svi ti nagomilani problemi i ratovi nisu zasluživali svjetsku pažnju, dok nisu eskalirali.
Jemen se nalazi u okruženju bogatih zemalja, a oni žive u siromaštvu, nemaju dovoljno vode u većini gradova, nemaju hrane… Ova država koja je kolijevka civilizacije u tom dijelu svijeta sa bogatom historijom i kulturom postala je, naročito nakon “Arapskog proljeća”, „propala država“, koja ne može sama sa sobom upravljati, već ovisi o tuđoj pomoći. Ako se bude naziralo bilo kakvo rješenje jemenskog problema, upravo zbog suštinski nagomilanih problema, oni će opet ovisiti o pomoći sa strane, finansijskoj i svakoj drugoj. Stvar je samo u tome ko će imati više utjecaja, Iran ili Saudijska Arabija.
I dok Jemen postaje bojno polje na kojem snage odmjeravaju regionalni i svjetski pretendenti na poziciju regionalne supersile, treća strana, u ovom slučaju „nedržavi element“ oličen u terorističkoj organizaciji Al-Kaida lovi u mutnom. Taj ogranak koji sebe naziva Al-Kaidom Arapskog poluostrva već kontroliše značajan dio jemenske teritorije i ide ka tome da osnuje neku vrstu imitacije tzv. Islamske države u Iraku i Siriji. Ovaj dio Al-Kaide čine mnogi saudijski disidenti koji su već u nekoliko navrata izvodili terorističke napade u Saudijskoj Arabiji. Slučajno ili ne, do eskalacije nasilja je došlo dan nakon što su husijuni zauzeli vojnu bazu u Tazu iz koje su Amerikanci upavljali bespilotnim letjelicama koje već godinama operiraju u Jemenu ubijajući sve one koji se povezuju sa tamošnjom Al-Kaidom.

I na kraju, ono što je posebno opasno u ovom čitavom sukobu jeste i to što on sve više poprima obrise unutarmuslimanskog sukoba po nikada zacijeljenim šavovima sunitsko-šiitskog raskola. Iako svi znaju da se rat ne vodi ni zbog vjere ni zbog mezheba nego se tim podjelama politizira, ipak postoji realna opasnost da se takve podjele prošire muslimanskim svijetom i da probude stare antagonizme.