1.4.15

Muhamed Jusić pojašnjava za Faktor.ba: Šta se stvarno događa u Jemenu?


Jemen je proteklih dana postao još jedna zemlja na svjetskoj mapi teritorija zahvaćenih ratnim sukobima. Arapska vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, a uz podršku zapadnih sila, prije nekoliko dana je počela akciju bombardovanja pozicija pripadnika pokreta Husijuna, koji od septembra kontroliraju i glavni grad Sanu, kako bi ih zbacila s vlasti, odnosno osvojili teritorije koje oni kontroliraju. Cilj je da se vlast u toj zemlji vrati svrgnutom predsjedniku Abdu Rabbouu Mansouru Hadiju i njegovoj političkoj opciji.

Politička nestabilnost u Jemenu nije nešto što je novijeg datuma. U toj najsiromašnijoj arapskoj zemlji ovakva previranja su česta. Ono što je značajno za napomenuti, a novijeg je datuma, kako bi se razumjela sadašnja dešavanja, je to da je u “arapskom proljeću” svrgnut tadašnji jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh. On pripada Husijunima, odnosno šiitima – Zejdijama.

Opasnost od sunitsko – šiitskog sukoba

Saleh je zadržao svoje ljude u vojsci i politici koje sada koristi. Iako je do 2009. godine ratovao sa Husijunima, zato što je osjećao da oni ugrožavaju njegovu političku bazu, jer je i on Zejdija, sada su napravili pakt da preuzmu kontrolu nad Jemenom. U takvoj situaciji Saudijci osjećaju da je legitimni i legalni predsjednik Jemana, Hadi, koji je dobio osam miliona glasova, jedini koji može biti na toj poziciji i da se ne mogu tolerirati vojni pučevi svrgnutog predsjednika ili jedne paravojne formacije.

muhamed-jusic2- Vizija Saudijske Arabije je da će zračnim napadima izvršiti dovoljan pritisak na Husijune koji su do sada odbijali doći u Rijad ili bilo gdje da razgovaraju i da naprave neku vrstu balansa političke moći u Jemenu, odnosno da naprave model u kojem bi svi ti meshebi i politički programi bili uključeni u vladu nacionalnog jedinstva. Saudijci se sada nadaju da će na ovakav način natjerati Husijune da se povuku iz većinskih sunitskih pokrajina i da će ipak napraviti neko mirovno rješenje – objašnjava u razgovoru za Faktor.ba Muhamed Jusić, islamski teolog i analitičar dešavanja na Bliskom istoku.

Nakon Salehovog odlaska nije došlo do mirne uspostave nove vlasti, čemu su doprinijeli i neki centri moći izvan Jemana, koji su se protivili dolasku na vlast sunitske organizacija Islah. Husijuni, koje podržava Iran, u međuvremenu su ojačali i zauzimali sve veći dio teritorije Jemena, što opet ne odgovara Saudijskoj Arabiji, koja sada zajedno sa saveznicima pokušava spriječiti njihovo širenje, odnosno širenje utjecaja Irana u regiji.

– Ovdje je bitno podcrtati opasnost od sunitsko – šiitskog sukoba, koji bi s vremenom mogao prevazići granice ne samo Jemena, već bi se mogao prenijeti i na druge zemlje arapskog svijeta gdje postoje takve podjele. Evo i u Pakistanu je već situacija eskalirala, iako oni nisu direktno umiješani u ovaj sukob – kaže Jusić.

Naš sagovornik upozorava da se ne treba olako upuštati u politizaciju međumuslimanskih razlika.

– Ako se mene pita, to se isključivo treba tretirati i doživljavati kao politički problem, odnosno sukob u vezi s utjecajem u muslimanskom svijetu, sukob zbog interesa političke i ekonomske prirode, a nikako vjerske. Danas je više nego ikada potrebno da muslimanski svijet počne upravljati svojim razlikama, da shvate da su njihove razlike njihovo bogatstvo – smatra Jusić.

On upozorava na tendencije da se i u BiH stvaraju vještačke razlike među muslimanima, iako u našoj zemlji tradicionalno ne postoji šiitska zajednica, “ali se osjeti napetost, bar online među muslimanskom omladinom, koja se stavlja na jednu ili drugu stranu”.

Stanovnici Jemena žive u siromaštvu

– To je vrlo opasno za nas kao Bošnjake, ali i za sve ostale muslimanske zajednice, da budu uvučene u taj sukob i da muslimanski svijet puca po tim šavovima. Najveća odgovornost ovdje je na Saudijskoj Arabiji i Iranu, kao dvjema velikim muslimanskim nacijama i na neki način zemljama koje su direktno uključene u sukob. Oni trebaju pokazati zrelost – kaže Jusić.

Na pitanje da presizira kome je zapravo u interesu sve ovo što se dešava u Jemenu, Jusić kaže da “muslimanima i stanovništvu Jemena zasigurno nije”.

– Stiče se dojam da su Saudijci i Iranci spremni ratovati za slobodu Jemena do posljednjeg Jemenca, to je taj paradoks, a ustvari ova situacija je posljedica dugog ignoriranja nagomilanih problema Jemena. Ta zemlja se nalazi u okreženju gdje su bogate zemlje, a oni žive u siromaštvu, nemaju dovoljno vode u većini gradova, nemaju hrane… Jemen je naročito nakon “arapskog proljeća” postao propala država, koja ne može sama sa sobom upravljati, već ovisi o tuđoj pomoći. Ako se bude naziralo bilo kakvo rješenje jemenskog problema, upravo zbog suštinski nagomilanih problema, oni će opet ovisiti o pomoći sa strane, finansijskoj i svakoj drugoj. Stavar je samo u tome ko će imati više utjecaja, Iran ili Saudijska Arabija – kaže Jusić.