30.10.21

Zabilješke iz Arabije: Saudijska Arabija će dronovima saditi drveće u pustinji i postići nultu stopu emisije ugljika do 2060

 

Prizori iz Kraljevskog rezervata u Hailu, Saudijska Arabije

Ovih dana su u Saudijskoj Arabiji najavili kako će dronovima zasaditi 100,000 stabala u prirodnom rezervatu na sjeveru Kraljevine.

Inicijativa je dio šireg plana razvoja vegetacijskog pokrivača, suzbijanja širenja pustinje, sađenja autohtonih vrsta drveća i bilja u Kraljevskom rezervatu Imam Turki bin Abdullah u Hailu. Ovim povodom princ Turki bin Muhamed bin Fahd, državni ministar i predsjedavajući upravnog odbora rezervata, izjavio je kako kampanja pošumljavanja ima za cilj da zaštiti prirodnu raznovrsnost i doprinese zaštiti okoliša.

Dronovi će biti korišteni za sijanje sjemena na preko 200 hektara nepristupačnog terena. Ovo je samo jedna od inicijativa koje se svakodnevno pokreću, a koje su dio saudijske i bliskoistočne zelene inicijative koju je početkom ove godine pokrenuo prijestolonasljednik Saudijske Arabije Princ Muhamed bin Salman, a kroz koju će u Kraljevini u narednim desetljećima biti zasađeno 10 milijardi stabala.

Istovremeno, prijestolonasljednik Saudijske Arabije rekao je u subotu da njegova zemlja, najveći svjetski izvoznik nafte, planira postići nultu stopu emisije ugljika do 2060.

Ova izjava je uslijedila nakon obznanjivanja Saudijske zelene inicijative uoči 26. UN-ove konferencije o klimi (COP26) u Glasgowu na kojoj bi se od 31. oktobra do 12. novembra države svijeta trebale obavezati na veća smanjenja emisija stakleničkih plinova.

"Cilj je Kraljevine Saudijske Arabije postići nultu stopu emisije do 2060. u sklopu programa kružnog ugljične ekonomije u skladu s razvojnim planom Kraljevine... uz zadržavanje vodeće uloge kraljevine u jačanju sigurnosti i stabilnosti globalnih tržišta nafte", rekao je princ Muhamed.

Potpisnik Pariškog klimatskog sporazuma Rijad je u subotu predstavio svoje nacionalno određene doprinose (NDC) - ciljeve svake pojedine države u okviru globalnih napora da se spriječi porast prosječnih globalnih temperatura više od 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad predindustrijskih nivoa.

Drugi proizvođač iz regije, član OPEC-a, Ujedinjeni Arapski Emirati, ovaj su mjesec već objavili plan za nultu emisiju do 2050. godine.

Neočekivano je za neke bilo da zemlje koje su najveći izvoznici nafte prednjače u ovakvim zelenim incijativama, te su ove inicijative dočekane s posebnim optimizmom.