20.10.21

Zabilješke iz Arabije: O svjetionicima i strahu od gubljenja u pustinji

Strah od toga da se izgubi u pustinji je jedan od primordijalnih strahova ne samo kod onih naroda koji stoljećima žive u okrutnim uslovima, nego kod većine ljudi.

Erimofobija (erimophobia od grčke riječi erimos, "pustinja" i phobos, "strah") je strah od pustinje, strah od toga da se u njenim prostranstvima izgubi.

Kažu da je i riječ šerijat došla od sigurnog utabanog i poznatog puta kojim se dolazi do vode i koji, ako se zagubi i ako se s njega skrene, rizikuje se nestanak  naroda i opstanak života plemena. Držati se šerijata značilo je držati se kolektivnog znanja o tome kako opstati u pustinji, kako naći svoj put i ne zalutati.

E ovih dana se u Saudijskoj Arabiji kombinacijom poduzetništva pojedinaca i savremene tehnologije odlučili napraviti korak ka prevazilaženju ovog straha od pustinje i njenih prostranstava.

Tako su na sjeveru Saudijske Arabije obznanili inicijativu da se u pustinji Nafud, poznatoj po oskudici vode i oaza, upali 11 svjetionika, solarnih svjetlećih lasera koji će ukazivati na mjesto gdje se nalazi voda i druge potrepštine za preživljavanje. Uz nadzor saudijskog Ministarstva okoliša, poljoprivrede i vode specijalizovana kompanija je već upalila prvi svjetionik a uskoro će zasjati i ostalih deset.

Ovo je inicijativa Mohammada Fohaid Al-Sohaiman Al-Rammalija, aktiviste za zaštitu okoliša i istraživača koji se ovoga dosjetio nakon što je učestvovao u više akcija spašavanja onih koji su se izgubili u pustinji sjeverno od grada Haila. On je za lokalne medije izjavio da sve veći broj ljubitelja pustinje i istraživanja, bez obzira bili iskusni ili ne, gubi život u pustinjskih prostranstvima, koja i za one sa najboljim vještinama za preživljavanje predstavljaju opasno mjesto.

Govoreći za Arab News on je rekao kako su „mnogi ljudi izgubili živote u pustinji upravo u blizini izvora vode, jer nisu znali da se nalaze u njihovoj blizini“.

Njegova ideja je nakon toga privukla jednog lokalnog biznismena koji će finansirati izgradnju 100 ovakvih svjetionika od Haila do Džofa. Iz nadležnog ministarstva su najavili da će podržati i kopanje bunara na ovim mjestima kao i preuzeti na sebe održavanje opreme i lokacija. S porastom interesovanja sve većeg broja Saudijaca ali i turista za istraživanje pustinje, ova inicijativa je naišla na opće odobravanje.

Pustinja se uvijek mogla savladati ako se prevaziđe strah i drži utabanih staza dobrih prethodnika i tradicionalne mudrosti, a sada vidimo da se sve to može nadomjestiti savremenom tehnologijom, ili nam se barem tako čini.