25.8.15

Berlin: Jevreji i muslimani zajedno o genocidu u Srebrenici



U Berlinu je od 16. do 24. avgusta održana šesta Muslimmansko-jevrejska konferencija, redovni skup mladih muslimana i Jevreja iz čitavog svijeta koji u duhu međuvjerskog dijaloga razgovaraju o svim temama koje su zajedničke za pripadnike ove dvije svjetske religije i koje su određivale njihove odnose kroz historiju ili to čine i danas
Cilj konferencije je, prema riječima organizatora, razbijanje stereotipa, izgradnja prijateljstva i saradnje među mladim Jevrejima i muslimanima, kao i rasprava o pitanjima i temama na kojima mogu zajednički raditi u cilju poboljšanja odnosa i zajedničkog napretka. Slogan skupa „Razgovaramo jedni sa drugima, ne jedni o drugima“, govori mnogo o namjerama organizatora. Razgovaralo se na posebnim pododborima o svemu što je zajedničko za sljedbenike ove dvije konfesije, od uspona antisemitizma i islamofobije do izraelsko-palestinskog sukoba koji opterećuje historijski dobre odnose Jevreja i muslimana.
U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i IZ u BiH ovom skupu je prisustvovao Muhamed Jusić, koji je govorio na sesiji posvećenoj razmatranju veza između genocida u Srebrenici i holokausta ili Šoaha u Drugom svjetskom ratu. Svaka prilika da se upozori na opasnost zaborava i relativiziranja svakog zločina, a posebno zločina genocida se treba iskoristiti. O tim zločinima, a naročito genocidu u Srebrenicu, treba govoriti ne kako bi se ostalo u prošlosti, kako bi se razvijao kult žrtve među preživjelim, nego kako se takvo zlo ne bi nikada više i nigdje ponovilo i kako bi se žrtvama dala nada da će prije ili kasnije pravda biti zadovoljena i da njihova žrtva neće biti zaboravljena. Zato je posebno bitno kada se ukaže prilika da se o genocidu u Srebrenici i drugim bh. gradovima i govori pred 160 učesnika konferencije u Gradskoj upravi Berlina gdje su domaćini bili zvaničnici iz gradske uprave i federalne vlasti Njemačke. Prisutni su saslušali svjedočenje Rahel Renate Mann, koja je kao jevrejska djevojčica preživjela holokaust skrivajući se u podrumu komšijske kuće, te Sauda Čehića sa svojim svjedočenjem o tome kako je preživio prijedorske logore.
Kada se saslušaju oba svjedočenja lahko je zaključiti kako su ona identična i pored razlika u vremenu i pored toga što su žrtve jednog zločina Jevreji a drugog muslimani, naglasio je, između ostalog, u svom govoru Muhamed Jusić. Bilo da se radi o shoahu, genocidu u Srebrenici ili bilo kojem drugom sličnom zločinu u historiji ili koji se danas odvija ili priprema pred našim očima širom svijeta, ljudi se po ovom pitanju dijele samo u dvije skupine: one koji vjeruju d
a različite vjere, nacije i rase mogu živjeti zajedno u miru i ravnopravni i drugi koji vjeruju da je to nemoguće, nedopustivo, koji sve što je drugačije doživljavaju kao prijetnju vlastitom i koji bi da razlike nestanu ili da sa njima žive samo ako njihovo dominira. I u Bosni devedesetih kao i u Berlinu tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka sukobila su se ta dva koncepta i pogleda na svijet. I danas se u Evropi i širom svijeta ta dva modela sukobljavaju i ideološki, medijski i politički, a u Siriji, Palestini i nekim drugim žarištima vidimo i vojno. Zato je bitno da postoje skupovi kakva je Muslimansko- jevrejska konferencija na kojoj mladi ljudi, i ne samo oni, promovišu ideju suživota i interakcije. Samo takav pogled na svijet može osigurati da se ono „nikad više“ koje smo nakon svakog genocida čuli, stvarno i pretvori u realnost, smatra Jusić.

Ovogodišnja konferencija je održana pod generalnim pokroviteljstvom ministra vanjskih poslova Njemačke dr. Frank-Walter Steinmeiera. Svoju podršku konferenciji su izrazili i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i nekadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. Prije dvije godine domaćin konferencije je bila Bosna i Hercegovina, a već iduće godine će se održati u nekoj drugoj zemlji.
Izvor: Preporod
Više o konferenciji na: http://www.mjconference.de/