29.8.15

Završena CNS ljetna škola


U petak, 28. augusta 2015. godine u Sarajevu, dodjelom certifikata je završena ljetna škola pod nazivom „Islam in Contemporary World“. Ljetnu školu je već petu godinu zaredom organizovao Centar za nepredne studije uz podršku partnera u realizaciji projekta i to Centra za međukulturno razumijevanje „Horizonti“ iz Podgorice, Centra za dijalog-Vesatijja, te Centra za lično i profesionalno usavršavanje iz Sarajeva.

Učesnici CNS ljetne škole 2015 su bili studenti dodiplomskog i postdiplomskog studija iz balkanskih zemalja: Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, studenti iz Turske, te jedan učesnik iz Luxemburga, i po jedna učesnica iz Velike Britanije i Kraljevine Švedske.
Sedmodnevni program (21-28. augusta) na kojem su kao predavači učestvovali dr. Fikret Karčić, dr. Ferid Muhić, dr. Ahmet Alibašić, dr. Dževada Šuško, dr. Mirza Sarajkić, dr. Harun Karčić, te Omer Kajoshaj, Muhamed Jusić, i Kathleen Roche-Nagi, bio je baziran na tri osnovne stvari:
1) Ključna pitanja o savremenom islamskom mišljenju
2) Učenje o balkanskim muslimanskim zajednicama i islamskoj kulturi
3) Sticanje osnovnih znanja i vještina iz oblasti komunikologije i predbračnog obrazovanja.

Učesnici ovogodišnje CNS-ove ljetne škole su također imali priliku posjetiti Podgoricu i Sarajevo, gradove domaćine ljetne škole, a kroz jednodnevne izlete i Bar u Crnoj Gori,  pojedine gradove u Hercegovini, te Memorijalni centar u Potočarima (Srebrenicu).
Izvor: CNS.ba