21.3.14

TUMAČENJE ISLAMA U BIH I ULOGA ORGANIZACIJA ISLAMSKOG ODREĐENJA


Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka u okviru redovnih aktivnosti, organizira okrugle stolove, debate i predavanja kroz koje želi izgraditi dijalošku platformu o važnim pitanjima. Naime, u BiH djeluje mnoštvo organizacija islamskog određenja, te web portala, internet stranica i grupa na društvenim mrežama koje govore o prakticiranju i tumačenju islama. Želimo otvoriti prostor za akademsku diskusiju, te ponuditi priliku da se čuju različiti stavovi o ovoj temi. Predstojeći okrugli sto o temi „Tumačenje islama u BiH i uloga organizacija islamskog određenja“ organizirat će se pod pokroviteljstvom Reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u četvrtak, 27. marta 2014. u Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begova 56 A, II sprat, srednja sala.

Okrugli sto ima za cilj predočiti bosanskohercegovačku tradiciju islama, analizirati pojave različitih organizacija na tlu Bosne i Hercegovine koje se bave islamom i muslimanima te napraviti pretpostavke za približavanje stavova u svrhu sprječavanja radikalizacije odnosa.

Na okruglom stolu učestvovat će više uvodničara. Izlaganja će trajati maksimalno 10 minuta, a više vremena će se odvojiti za diskusiju. Uvodničari, kao i ostali učesnici okruglog stola trebali bi se doticati sljedećih pitanja:

Šta je to bosanskohercegovačka tradicija islama?
Koje organizacije djeluju u BiH i tumače islam?
Kakve su međunarodne relacije organizacija islamskog određenja u BiH?
Kakve su njihove teološke, društvene, političke i pravne implikacije?
Da li pojedinačne organizacije ili grupe narušavaju integritet IZ u BiH?

Kakav stav bi trebala zauzeti IZ u BiH?

Kompletan program sa uvodničarima i naslovima izlaganja možete pogledati preko linka povezani dokumenti na stranici instituta: http://iitb.ba/content/tumacenje-islama-u-bih-i-uloga-organizacija-islamskog-odredenja/278