13.3.14

Raskol u globalnoj Al Kaidi

Piše: Muhamed Jusić (Oslobođenje, 8.mart 2014.)
 
Vodstvo IDIŠ-a


Svakodnevni izvještaji o sukobima u Siriji između pobunjenika i snaga odanih predsjedniku Bašaru al Asadu, ali i među samim pobunjenicima, te stravična patnja civilnog stanovništva u vrijeme kada su mirovni pregovori u Ženevi zapali u ćorsokak, u drugi plan su gurnuli ozbiljno previranje unutar onoga što se u zapadnim političkim i sigurnosnim krugovima naziva Al-Kaida koje će imati dugoročne posljedice na budućnost ove organizacije i ideologije povezane s njom.
U krugovima koji detaljno prate situaciju u Siriji, ali i u globalnim krugovima povezanim sa Al-Kaidom kao iznenađenje nije došlo nedavno saopštenje centrale organizacije najvjerovatnije  smještene negdje u pograničnogm regionu između Afganistana i Pakistana pod vodstvom Aymana al-Zavahirija u kojem se zvanično ograđuju od Islamske države u Iraku i Šamu- IDIŠ (Dawlat al-Islamijje fi al-Iraki ve al- Šami ili na terenu poznate kao D`aiš).

Sukob među selefistima

Islamska država u Iraku i Šamu/Levantu je pobunjenička skupina aktivna u Iraku i Siriji. Prvi put se pojavila početkom 2004. godine u Iraku kada ju je osnovao militant jordanskog porijekla Abu Musab al Zarkavi pod imenom Džama'at al-Tawhid wal-Džihad (Zajednica monoteizma i džihada) ali je već u oktobru iste godine promjenila ime u Tanzim Kaidat al-Džihad fi Bilad al-Rafidayn ili bolje poznati naziv Al-Kaida u Iraku. Ovo ime su prihvatili nakon što su dali zavjet na poslušnost i pokornost (islamski koncept bejata ili zavjeta na poslušnost koji se davao halifi) liderima globalne Al-Kaide. U januaru 2006. grupa se ujedinila sa više manjih organizacija  koje su se tada nazivale Šuratu al-Mudžahidin. U oktobru 2006. sebe su prozvali Islamskom državom Irak ili  Dawlat al-'Iraq al-Islamijja, i danas neki dobro upućeni izvori govore o tome da je već od tada počeo tihi raskol između lidera Dawlata i centralne komande, ali da on dugo nije bio očit. Kakogod, od aprila 2013. oni sebe nazivaju današnjim imenom tj. Islamska država u Iraku i Šamu/Levantu kako bi naglasili svoje prisustvo u Siriji ili Šamu. 
Od samog osnivanja zvaničan cilj bio im je uspostava islamskog halifata u Iraku. U jeku iračkog rata značajnu vojnu prisutnost su imali u provinciji Al-Anbar, Ninawa, Kirkuk i Salahudin, Dijali i Bagdadu, a grad Bakubu su smatrali svojim glavnim gradom. Nakon što su se lideri sunitskih arapskih plemena okrenuli protiv ovih skupina i njihove vizije uređenja post-Sadamovog Iraka i nakon što su uz podršku Amerikanaca i centralne vlade u Bagdadu osnovali svoje milicije poznate kao Sehavat, pripadnici Al-Kaide su izgubili svoje vojno prisustvo i dugo su djelovali u tajnosti služeći se samo terorističkim taktikama i napadima na civilne šiitske i vladine ciljeve.
Eskalacijom nasilja u Siriji, organizacija je prebacila dio svojih ljudi u Siriju koristeći tamošnju situaciju da skupe nove dobrovoljce i da se domognu oružja i logistike. Danas oni mjesta u kojima su prisutni smatraju svojom državom i za njih su ratišta Iraka i Sirije spojena. Većina stranih dobrovoljaca koji su dolazili u Siriju kako bi se borili za slom režima Bešara al-Assada i kako bi tamošnju krizu iskoristili za uspostavljanje njihove vizije islamske države, pridruživali su se onim frakcijama koje su imale iste ciljeve. Rijetko su se oni borili u redovima Slobodne sirijske vojske.
To je dovelo ne samo do raskola u opoziciji nego i do sukoba među samim selefistima koji sebe nazivaju  mudžahidima ili borcima na Božijem putu.
Tako su se Al-Kaidinoj ideologiji bliski borci vrlo rano podijelili u dvije skupine: Džabhat al-Nusru ili An-Nusra Front, kojeg vodi izvjesni Abu Mohammad al-Golani, a koji priznaje lidersku poziciju novog vođe Al-Kaide u svijetu Aymana al-Zavahirija i one koji su se od njega odvojili i slijede šefa iračkog ogranka Al-Kaide, Abu Bakra al-Baghdadija, koji osporava autoritet Al-Zavahirija i sebe smatra emirom ili vladarom Islamske države u Iraku i Levantu (Šamu ili Siriji).
Navodno je do otvorenog raskola između IDIŠ-a i lidera globalne Al-Kaide došlo kada je Az-Zavahiri od njih tražio da u Siriji ratuju pod komandom Al-Nusre, a da oni zadrže operativnu samostalnost na prostoru Iraka. Al-Baghdadi je to odbio i sebe proglasio emirom ili vladarom islamske države u začeću, a u jednom svom govoru je Al-Zavahirija optužio da je odstupio od Šerijata jer je beju dao lideru talibana Mula Omeru koji je Paštun iako se od Poslanika, a.s., prenosi da halifa može biti samo neko ko je iz plemena Kurejš. Istovremeno Al-Baghdadi za sebe tvrdi da je porijeklom Kurejš i da bi se zato sve druge islamističke frakcije trebale povinovati njegovoj komandi.
Kada su eskalirali sukobi između Slobodne sirijske vojske i drugih pobunjeničkih frakcija s jedne strane i IDIŠ-a sa druge Al-Nusra je dugo pokušavala ne uvući se u sukob, ali se situacija ubrzo otela kontroli.
Sada je raskol očit i on je ovim saopštenjem samo produbljen. Međutim, njegove implikacije prevazilaze granice sirijskog ratišta iako će tamo biti najočitije. Naime, ovim je IDIŠ izrastao u glavnog oponenta Al-Kaide čijim se ogrankom dugo smatrao.
Pitanje je sada koja od frakcija će biti više oslabljena ovim raskolom. Dok jedni smatraju da je ovo dokaz kako se Al-Zavahiri nije uspio nametnuti kao lider organizacije nakon ubistva Osame bin Ladena i da staro rukovodstvo gubi podršku na terenu gdje nova generacija preuzma stvari u svoje ruke, drugi smatraju da će IDIŠ i njihova taktika ratovanja ovim izgubiti legitimitet u tzv. džihadističkim krugovima i da će to ići u prilog Al-Nusri.

Stvaranje države
Ipak, IDIŠ bi lahko od Al-Kaide mogao preoteti poziciju lidera tzv. „globalnog džihada“. IDIŠ danas kontroliše više teritorije u Iraku i Siriji nego ikada do sada i na sve načine pokušavaju dokazati regionalnoj i globalnoj javnosti da nisu nikakva frakcija ili grupa nego država i procjene govore da imaju daleko veće i stabilnije prihode od Al-Nusre i matičnog pokreta, prije svega zbog široke mreže donatora koji finansiraju njihovu borbu protiv režima u Damasku ali i zbog prihoda od ratnog plijena, kontrole nad poljima plina i nafte u istočnim djelovima Sirije kojima se trguje na crnom tržištu, te drugih prihoda do kojih dolaze u gradovima, vojnim bazama i selima Iraka i Sirije.
Ko će u budućnosti nastaviti predvoditi ideje tzv „globalnog džihada“ zavisit će uveliko od ishoda sukoba u Siriji. Jačanje IDIŠ-a bi moglo potpuno marginalizirati Al-Kaidu na globalnom planu. Još niko ne zna kako će se eventualni tijunf IDIŠ-a odraziti na ideologiju Al-Kaide i šta će za globanu sigurnost značiti pretvaranje Al-Kaide od terorističke organizacije u borbenu formaicju koja pokušava osnovati državu i kontrolisati teritoriji na obalama Mediterana i u srcu arapskog svijeta. 
Lider Al-Nusra Fronta Abu Mohammad al-Golani