1.1.14

Završen četvrti ciklus seminara “Imami i izazovi poziva” na kojem sam bio jedan od predavača



U prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje u peridou od 16. – 19. decembra održan je edukativni dio četvrtog ciklusa seminara za imame, hatibe i muallime pod naslovom „Imami i izazovi poziva“. Organizatori seminara su Udruženje ilmijje IZ u BiH u saradnji sa Vjerskoprosvjetnom službom Rijaseta, Vakufskom direkcijom,  Centrom za dijalog – Vesatijja i Centrom za lično i profesionalno usavršavanje. Bio je to posljednji ciklus u ovoj kalendarskoj godini. Prema planu organizatora sljedeći ciklus treba biti krajem februara 2014. godine.

Kao i u prethodnom ciklusu i ovaj ciklus predavanja otvorio je hfz. mr. Sulejman Bugari predavanjem: Da'va i imam: zašto i kako „pozivati u vjeru“.  Drugog dana o tematizaciji vjere u medijima i drugim javnim nastupima govorio je Remzija Pitić, direktor Radija BIR.

Trećeg dana imamima su se obratili direktor Vakufske direkcije mr. Senajid Zajimović i pravnik Direkcije Huso Salihović, koji su govorili na temu „Vakuf u našem savremenom diskursu“. O susretima sa različitim tumačenjima islama i promociji srednjeg  puta govorili su dr. Enes Ljevaković, Muhamed Jusić i mr. Senad Ćeman.

U četvrtak, 19.12.2013. godine, certifikate imamima za učešće na seminaru je uručio potpredsjednik Udruženja, Zijad ef. Ljevaković koji je u svom obraćanju ukazao na značaj komunikacije u današnjem svijetu, i pozvao prisutne da baštine toleranciju i promovišu lijepu riječ prema svima, a posebno u međusobnoj komunikaciji.

O seminaru i atmosferi na njemu neki od učesnika su rekli sljedeće:

Suljo Cikotic, glavni imam MIZ Jablanica: “Zahvaljujem Allahu na blagodatima koje nam je podario, a jedna od njih je svakako što se ovih nekoliko institucija unutar Islamske Zajednice udružilo i organizovalo ovakve seminare i na taj način pokazalo da je naša snaga u zajedništvu i da je rahmet, kako kaže naš Poslanik, nad džematom, nad zajednicom. Ono sto želim da istaknem i pohvalim jeste da su na ovakav seminar pozvani imami sa  različitih područja. To je jedinstvena prilika da se imami druže i razmijene svoja iskustva, te da ta nova iskustva i saznanja kasnije primijene u svojim sredinama. Sama organizacija seminara je za svaku pohvalu, posebno ističem gostoprimstvo naših domaćina u CLPU-a, taj dio gostoprimstva i usluga koje su nam ponudili su na veoma visokom nivou. Omogućili su nam da osjetimo udobnost doma, da se osjećamo kao kod svoje kuće, te da budemo slobodni i da se maksimalno posvetimo ovim seminarima kako bismo ih što bolje iskoristili. CLPU je već nekoliko puta bio domaćin različitih seminara i aktivnosti IZ kao što je takmičnje u hifzu isl., i to je jedna vrsta iskoraka u našem radu. Hvala Bogu da imamo ovakav centar i ljude od  inicijative koji će nam bit adresa na koju se možemo obratiti i sa mektbeskom djecom, džematlijama i drugim ciljnim grupama željni edukacije. Zahvaljujem se CLPU i naravno udruženju Ilmijje IZ u BiH, Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta IZ u BiH, Vakufskoj direkciji i Centru za dijalog –Vesatija na organizaciji ovog uspješnog seminara i želim im nove uspjehe. Do nekog narednog uspejšnog i kreativnog druženja želim svako dobro našoj zajednici.”

Sadžid Ramić, koordinator četvrtog ciklusa seminara: “Impresije su veoma dobre, pozitivne i lijepe. Što se tiče koncepcije samog seminara, smještaja i prostoru u kojem je održan seminar zaslužuju čistu peticu. Kao koordinator želim prenijeti impresije učesnika i reći da je i njihova ocjena, također, čista petica. Koncept seminara je ravnomjerno raspoređen na edukativni, rekreativni i na slobodno vrijeme. Ono što bi želio predložiti za buduće, slične seminare jeste da se nađe vremena za nešto što bi se moglo nazvati nekom vrstom okruglog stola na kojem će svaki učesnik govoriti o sebi, o svom džematu, o svojim ličnim iskustvima. To bi bilo dobro zbog činjenice da se mi na ovim seminarima međusobno upoznajemo i to je prilika da što više da jedan o drugom saznamo i da jedan od drugog nešto naučimo. Što s tiče osoblja CLPU-a, domaćina ovog seminara, mogu reći da smo naišli na susretljivost i lijep prijem. Ako me budu moje kolege pitali da li trebaju ići na ovakve seminare sigurno ću im preporučiti da prisustvuju ovim seminarima.”


Ahmed Hamidović, MIZ Živinice: “S obzirom da sam prvi put na seminaru ovakvog tipa ovom prilikom izražavam jako veliko zadovoljstvo i zahvalnost organizatorima ovog seminara za imame, hatibe i muallime. Ovdje sam imao priliku proširiti svoja saznanja o islamu i steći nova iskustva i vještine za rad u imamsko-muallimsko-hatibskom pozivu. Kada je u pitanju organizacija sve pohvale idu ljudima koji su bili zaduženi za naš prijem, smještaj i boravak ovdje tokom seminara. Toplo preporučujem kolegama da se odazovu kada budu pozvani na seminar i vjerujem da će biti oduševljeni i imat će šta i naučiti.”