17.1.14

Balkan u raljama geopolitike


Globalni trendovi koji će oblikovati 2014.

Piše: Muhamed Jusić (Preporod, 15.januar, 2014.)

Kraj godine je vrijeme kada se brojni svjetski analitički centri i tzv. think-tankovi bave sumiranjem godine koju ispraćamo i pokušajima da predvide ono što nas u mjesecima koji su pred nama na različitim poljima očekuje. Međutim, globalno selo je postalo tako nepredvidivo da su se sva dosadašnja predviđanja rijetko pokazala tačnim. Danas, čak i oni koji misle da upravljaju globalnim procesima bivaju zatečeni situacijom na terenu. I kako više gazimo u novi mileniji sve smo dalje od one priče sa njegovog početka o „kraju historije“. Čini se da točak historije tek ubrzava i da su sve opcije od ponovnog hladnog rata i nekih novih blokovskih nadmetanja do bujanja novih ideologija oslobođenja ponovo na stolu.
Ipak, kraj godine jeste dobra prilika da napravimo jednu vrstu takve analize, ne kako bismo predvidjeli budućnost nego kako bismo skrenuli pažnju na teme koje na međunarodnom planu vrijedi pratiti.
Organizacija Stratfor koja sebe opisuje kao „globalnu obavještajnu mrežu“ a koju čini niz međunarodnih civilnih grupa i analitičara koje centrali dostavljaju informacije objavila je krajem godine svoju listu pet procesa koje treba pratiti i koji bi na međunarodnom planu mogli obilježiti godinu koja je pred nama. 
Tih pet globalnih trendova, prema njihovom mišljenju, su: oprezno odleđivanje odnosa između Amerike i Irana oko iranskog nuklearnog programa, uspon nacionalističkih i ekstemističkih stranaka u Evropi, natezanje između Rusije i Njemačke oko Centralne i Istočne Evrope i energetske politike, uspravljanje Kine kao jakog političkog ali i ekonomskog globalnog igrača i unutrašnja previranja i ekonomska napetost u Indiji i Turskoj.

Svaka od ovih tema će zasigurno obilježiti ne samo godinu koja je pred nama na globalnom planu, nego će se mnogi od tih procesa osjetiti i na trusnom području Balkana. Naročito se to odnosi na pitanje rivalstva između Njemačke i Rusije koje je na Balkanu naročito vidljivo između ostalog i zbog historijski i kulturološki dobrih odnosa Rusije sa Srbijom, ranijih investicija u energetski sektor u Srbiji i BiH, te turistički u Crnoj Gori, ali i nedavne najave početka izgradnje plinovoda Južni tok. "Južni tok“ je projekt ukupne vrijednosti veće od 16 milijardi eura, a njegov cilj je da ruski plin cijevima preko Crnog mora, Bugarske, Srbije i Mađarske bude dopremljen do zemalja zapadne Evrope. Međutim, Evropska komisija je nakon najave početka izgradnje gasovoda saopštila da bilateralni sporazumi o izgradnji gasovoda Južni tok, koji su potpisani između Rusije, Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke i Slovenije, Hrvatske i Austrije, predstavljaju kršenje zakona Evropske unije. Već sada je izvjesno da će se ovo neslaganje pretvoriti u još jedno otvoreno pitanje u odnosima EU ali i Zapada sa Rusijom i da će balkanske zemlje ponovo biti poprište prelamanja interesa velikih sila.
Ali ne samo oko ovog pitanja stiče se dojam da na periferiji gdje je gravitaciona sila Brisela slabija i gdje ideja i vrijednosti Ujedinjene Evrope slabe, jača ruski utjecaj. Zato i ne čudi da je on u BiH, tačnije bosanskohercegovačkom entitetu RS, itekako prisutan i da zbog članstva Ruske Federacije u PIC (Savjetu za implementaciju mira) koji nadzire implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma BiH predstavlja još jedan pogodan poligon u njemačko-ruskom odmjeravanju snaga. Zato bi pokušaj RS-a da samostalno i bez dogovora sa drugim bh entitetom i bez saglasnosti države pristupi ovom projektu mogao postati ozbiljan problem i prostor za politizaciju u koji bi lahko mogli biti uvučeni i Brisel i Moskva.
U tom smislu će u godini pred nama biti bitno pratiti razvoj situacije oko Ukrajine u kojoj od 21. novembra traje politička kriza zbog odluke vlasti te zemlje da suspenduju pregovore o pridruživanju sa Evropskom unijom (EU). Ta odluka je dovela do organizovanja velikih demonstracija u Kijevu i drugim gradovima u Ukrajini i približavanja Rusiji. Baš tamo se možda crtaju neke nove granice geostrateških blokova i možda otamo počnu puhati neki novi vjetrovi koji bi se poput sjeverca mogli osjetiti i na Balkanu.

Također i uspon desnice u Evropi o kojem govori Startfor ima svoje inačice i na području Balkana. Pravdi na volju o ovom problemu se u Evropi predugo šuti i većina evropskih društava dugo je bila „ćorava u desno oko“ - kako reče jedan od njemačkih komentatora nakon što je njegovu zemlju potresao skandal u kome se ispostavilo da je godinama skupina neonacista bliska nekim sigurnosnim krugovima ubijala imigrante a da policija nije i pored obilja dokaza poduzela bilo kakve mjere da ih spriječi. Danas, kada desničari nisu više samo male skupine mržnjom zadojenih društveno marginaliziranih pojedinaca, nego sve ozbiljnije političke opcije koje iz godine u godinu na izborima ostvaruju sve bolji rezultat i koje svoju političku agendu nameću i političkom centru, sve više ljudi u Evropi, ali i svijetu, pita se da li iko sa sigurnošću može garantovati da je vrijeme fašističkog divljanja Evropom iza nas i da li se Staroj dami stvarno može vjerovati da joj se ne omakne još jedna epizoda poput one koja je kulminirala zločinom holokausta nakon kojeg su svi rekli „nikad više“.  Zato se sa posebnom pažnjom gleda na uspon Zlatne zore u Grčkoj i promjene na srpskoj radikalnoj i desničarskoj političkoj sceni gdje su reformisani radikali iz Srpske radikalne stranke nakon osnivanja Srpske napredne stranke pod vodstvom Aleksandra Vučića preuzeli vlast i svojom proevrskom politikom ostavili prazan prostor za antievropske i proruske snage koje se sada pokušavaju konsolidovati i naći način da se politički artikulišu.

I pitanje jačanja ekonomske i političke uloge Kine u međunarodnim odnosima također neće zaobići region Jugoistočne Evrope. Vidjelo se to i u novembarskom Ekonomskom forumu 16 + 1 održanom u  Bukureštu na kojem su se sastale srednjoevropske i istočnoevropske zemlje i Kina s ciljem da dodatno povežu njihove privrede i pronađu nove mogućnosti saradnje. Na skupu je najavljeno da bi nakon što je do 2015. obećala afričkim zemljama osigurati 20 milijardi dolara novih kredita, Kina trebala otvoriti kreditnih linija za srednju i istočnu Evropu, u iznosu 10 milijardi američkih dolara. Sve zemlje regiona su itekako zainteresovane za realizaciju brojnih projekata u enregetici i infrastrukturi sa kineskim partnerima što će uveliko zavisiti od predviđenog rasta kineske ekonomije koji se najavljuje. Mislimo prije svega na procjene da bi, prema predviđanjima međunarodne Organizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj do 2016. Kina mogla od Sjedinjenih Američkih Država preuzeti mjesto najjače ekonomije svijeta. Sljedeće godine najavljuju rast bruto društvenog proizvoda Kine od 8,2%, što je za četiri puta više od prognoze rasta njemačkog BDP-a i to sigurno neće proći neprimjećeno.

Također, spomenuta unutrašnja previranja u Turskoj sigurno neće proći neprimjećena i na području Balkana gdje je od dolaska AKP partije na vlast Turska postala jedan od ključnih političkih i ekonomskih igrača. Prisustvo ali i eventualno odsustvo Turske sa Balkana zavisno od ishoda sukoba oko vlasti u Ankari bit će nešto što će se u brojnim prijestolnicama Balkana pomno pratiti.
Startfor iz njima znanih razloga nije na svoju listu događaja koje vrijedi pratiti uvrstio ishod sukoba u Siriji i budućnost Egipta, a od ta dva događaja će itekako ovisiti brojni globalni procesi jer zanemarivanje tog područja i jeste dovelo do eskalacije problema u tom strateški bitnom dijelu svijeta.


Osim toga, u godini koja je pred nama u Sarajevu će se obilježiti stogodišnjica Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata i tada bi se iz ovog grada opterećenog historijom trebale poslati, barem tako najavljuju organizatori, poruke mira i svijetle zajedničke budućnosti u ujedinjenoj Evropi. Ipak, ubrzano gomilanje otvorenih globalnih pitanja i pomjeranje interesnih zona se i danas kao i tada najbolje vidi na trusnom Balkanu gdje su se i tada kao i danas prelamali globalni interesi i gdje su se sve promjene najprije osjećale. Možda bi baš zato i možda baš u Sarajevu trebalo iskoristiti ovaj povod da se na dnevni red stave i ova otvorena pitanja koja se sve više gomilaju i koja se baš iz perspektive Srajeva možda i najbolje vide i primjećuju.