3.11.13

Je li na pomolu zaokret saudijske vanjske politike?

Saudijsko-američko savezništvo

Piše: Muhamed Jusić (Novo vrijeme, 1.11.2013.)

Kažu da su se u školama međunarodnih odnosa diplomatski maniri Saudijske Arabije navodili kao primjer staložene, odmjerene i burnih reakcija oslobođene diplomatije. Njihovi ambasadori, ministri i vladajuća porodica nikada nisu ni po jednom međunarodnom pitanju  davali ishitrene, retorički zapaljive i bombastične izjave. Isto je važilo i za inicijative koje su pokretali na globalnom planu; bilo da se radi o inicijativi za postizanje mira između Izraela i Palestine ili pozivu kralja Abdullaha na dijalog među civilizacijama, uvijek su to bilo dobro odmjereni i promišljeni potezi koji su trebali održavati imidž stabilne kraljevine koja držeći do svojih tradicionalni vrijednosti igra konstruktivnu ulogu u međunarodnim odnosima. To ni na koji način nije značilo da njihova vanjska politika nije bila aktivna. Jednostavno se do sada sve zavšavalo suptilnim porukama diplomata i susretima u četiri oka na najvišem nivou daleko od očiju javnosti.
Godinama, još od Rooseveltove administracije, ključni saveznik Saudije bila je Amerika i svoj međunarodni utjecaj porodica Sauda često je nametala posredstvom tog savezništva. To mogu potvrditi i brojni bosanskohercegovački politički lideri iz vremena agresije na BiH koji su bili iznenađeni stepenom američko-saudijske koordinacije i toga da su se ustupci Washingtona najlakše mogli osigurati zauzimanjem Rijada, o čemu su rijetki pisali i brojni živi akteri i danas govore u zatvorenim krugovima .

Diplomatski zaokret Sauda
Ovih dana taj dugo građeni imidž Arabije se mijenja, a dugogodišnje savezništvo sa Washingtonom je u ozbiljnoj krizi. Da li su dešavanja koja se nazivaju Arapsko proljeće i sve veći utjecaj Irana u regionu natjerali Saudiju da skine rukavice ili postoje neki drugi razlozi teško je znati. Jedno je sigurno, svjedoci smo rađanja jedne nove sadijske diplomatije koja više počiva na arapskom „tersluku“ nego tako „formaliziranoj ljubaznosti“  na koju smo i u svakodnevnom kontaktu sa Arapima navikli.
Sve je počelo prošlog mjeseca kada je ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal odbio održati najavljeni govor u Generalnoj skupštiniUN-a. A onda je uslijedila prava diplomatska bomba kada je zvanični Rijad najavio da će odbiti preuzeti poziciju nestalne članice Vijeća sigurnosti.  Odbijanje dvogodišnjeg mandata za koji su tri godine lobirali u Rijadu su obrazložili kao njihov protest protiv neefikasnosti UN-a i Savjeta sigurnosti koji godinama nisu u stanju riješiti „palestinsko pitanje, zaustaviti konflikt u Siriji i osigurati da na Bliskom istoku ne bude oružja za masovno uništenje“, te zbog „duplih standarda kojim se rukovode svjetske sile i međunarodna zajednica u rješavanju globalnih konflikata“.
Ovu odluku saudijskog dvora podržali su brojni zvaničnici zaljevskih, ali i nekih drugih, zemalja smatrajući  ovaj potez „moralnim činom“ i dokazom „saudijske predanosti rješavanju arapskih i muslimanskih problema“.
Međutim, bolji poznavaoci prilika tvrde da saudijska ljutnja nije usmjerena toliko prema UN-u, njegovim tijelima i međunarodnoj zajednici koliko prema svojim dugogodišnjim saveznicima iz Washingtona, tačnije prema administraciji predsjednika Obame koja je u posljednjih nekoliko dana povukla nekoliko poteza koji odstupaju od saudijske vizije rješavanja bliskoistočnih problema i njihovih strateških interesa.
Tako Abdel Bari Atwan, dugogodišnji urednik panarapskog  Al-Kudsa Al-Arabija, smatra da je Rijad razočaran odlukom predsjednika Obame da odustane od vojne intervencije kojom bi se kaznio režim sirijskog predsjednika Bashara al-Asada zbog korištenja hemijskog oružja protiv civilnog stanovništva, u zamjenu za uništenje njegovog hemijskog arsenala što je dogoreno uz posredovanje Rusije. Saudija je ključni saveznik sirijske opozicje koja se bori protiv režima predsjednika Al-Asada kojeg podržava najveći saudijski rival Iran i najveći američki globali rival Rusija.
Kao drugi razlog saudijske srdžbe on navodi pomiriteljski nastup Obamine administracije upravo prema Iranu i najavljivanje moguće normalizacije odnosa nakon dolaska na vlast umjerenog Hassana Rouhanija  i pored toga što Iran nastavlja sa razvojem nuklearne tehnologije čemu se Saudija protivi. Tu je i nastavak izgradnje izraelskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji koji Washington nije uspio zaustaviti.
Prema mišljenju Atwana ova reakcija Rijada je uslijedila kasno i tek nakon što je došlo do nesporazuma između njih i saveznika u Washingtonu. On smatra da su oni na ovaj način mogli i trebali reagovati godinama ranije, jer ovi problemi nisu od jučer, da je to bila njihova istinska briga a ne želja da se na ovaj način Americi pošalje poruka upozorenja zbog napuštanja svojih dugogodišnjih saveznika i pokušaja Obame da se što prije i bez obzira na cijenu izvuče iz uzavrelog Bliskog istoka kako bi se u ostatku svog mandata posvetio unutrašnjim ekonomskim i društvenim reformama.

Razlaz sa Amerikom
Kako ne bi bilo nedoumice da li se radi o stvarnom zaokretu vanjske saudijske politike ili tek izolovanom potezu zvaničnog Rijada pobrinuo se šef obaveštajne službe Saudijske Arabije princ Bandar bin Sulta, ambasador u Washingtonu od 1983. do 2005.  jako blizak porodici Bush i Republikanskoj stranci, koji je u razgovoru sa evropskim diplomatama izjavio „da će njegova zemlja uskoro korigovati spoljnopolitički kurs, okrenuti novi list u odnosima s Amerikom“. Ovom svojom izjavom koju su prenijeli svjetski mediji on je dao dokaz više onima koji tvrde da stvarni objekat saudijske srdžbe nije UN nego administracija predsjednika Baracka Obame.
Kako bi se to najavljeno pogoršanje odnosa dvaju dugogodišnjih saveznika moglo reflektirati na ionako kompleksnu situaciju na Bliskom istoku teško je znati. Također je nejasno koliko se Saudija istinski može udaljiti od Amerike. Tako američki CBS izvještava kako je Saudijcima još uvijek potrebna američka vojna oprema te da prodaja nafte ostaje ključan izvor prihoda. Prema tim izvještajima CBS-a, Saudijci mogu biti ljuti, ali sve staje na tome. Ono što ih osim toga drži, borba je protiv Al Kaide, u kojoj i SAD i Saudijska Arabija djeluju vojno, obavještajno i pravno.
Drugi pak smatraju da Saudija ima načina da zbog utjecaja kojeg je izgradila u regionu, ali i u čitavom arapskom i muslimanskom svijetu natjera administraciju predsjednika Obame da dvaput razmisli prije nego što raskine historijsko savezništvo sa porodicom Sauda i to u vrijeme kada se on i njegova Demokratska stranka nalaze pod ozbiljnim pritiskom i kritikama republikanaca zbog neodlučne i nedosljedne politike na strateški bitnom Bliskom istoku.
Dok jedni u arapskom i muslimanskom svijetu podržavaju ovo odluku Saudije smatarajući je tek zakašnjelom mnogi zvaničnici arapskih zemlja pozivaju Saudijsku Arabiju da preispita svoju odluku ističući da je od suštinske važnosti to da bi ta zemlja trebalo da predstavlja arapski i muslimanski svijet u Vijeću sigurnosti  "u ovoj važnoj i historijskoj fazi, naročito za bliskoistočni region".
Kakogod, ostaje činjenica da ne promijeni li Rijad svoje mišljenje do nastupa mandata početkom naredne godine ovo može postati ozbiljan presedan koji bi mogao nagovijestiti novu etapu u pokušaju reforme UN u kojem su do sada dominirali interesi samo pet globalno dominantnih sila. Osim toga, ovim potezom je postalo jasno svima da su u pitanje došli odnosi dva dugogodišnja saveznika koji su dugo diktirali procese na Bliskom istoku po prvi put od davne 1973. kad je rahmetli kralj Fejsal uveo embargo na prodaju nafte Sjedinjenim Državama zbog njihove podrške Izraelu u Joumkipurskom ratu protiv Egipta i Sirije.