28.7.10

Tribina "Islamistički pokreti i IZ u BiH između anarhije i pluralizma"

Sarajevo, 28. juli 2010. (MINA) - „Islamistički pokreti i Islamska zajednica u BiH između anarhije i pluralizma" bila je tema tribine BOSNA DANAS koja je u organizaciji Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ u BiH održana danas na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.
Teroristički čin koji se desio u Bugojnu na dan Ajvatovice ponovo je u centar pozornosti vratio pitanje prisustva radikalnih grupa u nekim džematima. Razmatrajući ovaj problem na svojoj redovnoj sjednici Glavni odbor je zaključio da je važno i potrebno organizirati tribinu o pomenutoj temi.
Uvodničar na današnjoj tribini bio je Muhamed Jusić, dobar poznavalac ove problematike koji je objavio (2005.) i knjigu pod naslovom „Islamistički pokreti".

Na početku svog izlaganja Jusić je istakao da su bosanskohercegovački muslimani dugo vremena bili pod staklenim zvonom i izolovani od dešavanja u muslimanskom svijetu. Izbijanjem agresije na BiH i u postratnom periodu kao zajednica i narod ušli smo preko noći u procese koji traju desetljećima u muslimanskom svijetu, tako smo se suočili sa čitavim spektrom različitih ideologija islamističkih pokreta u svijetu. Ne radi se samo o vehabizamu i selefizamu, rekao je Jusić.
On je naglasio veoma značajnim potrebu preciziranja granice gdje prestaje pluralizam, a nastaje anarhija. Bošnjačka tradicija nije isključiva prema različitim interpretacijama islama, ali je Hanefijski mezheb oficijelni i mora ga se pridržavati, jer je to definisano i Ustavom Islamske zajednice u BiH.
Islamska zajednico prema Jusićevim riječima ne može biti inkvizitor kako to neki od nje traže, ali ima obavezu da reaguje kada se uoči da se izlazi iz okvira učenja koja se temelje na Kur`anu, Hadisu i Šerijatu.
Analizirajući uzroke prihvatanja među mladim ideja koje se kose s bošnjačkom tradicijom on je naveo kao uzroke krizu u identitetu, osjećaju pripadnosti i potrebu za angažmanom, na čemu bi Islamska zajednica trebala više poraditi.

Učestvujući u raspravi na današnjoj tribini, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je pohvalio i podržao inicijativu Udruženja ilmijje na čelu s predsjednikom Muharemom Hasanbegovićem, da se pozabave ovim procesima, koji će prema njegovim riječima duže potrajati.
Podržao je program Udruženja ilmije u tom pogledu, a to je da se ovim problemima ne može prići propagandistički, već argumentima na osnovu Kur-ana i suneta, da se ta pitanja ne mogu rješavati represijom, već razgovorom i argumentima akaidske doktrine, artikuliranjem identiteta, razvijanjem osjećaja pripadnosti zajednici i većim angažmanom mladih u Islamskoj zajednici. Reisu-l-ulema je pozvao ulemu da se angažuje upravo na ovim principima.