4.2.10

Šta srednjoškolci u Bugojnu znaju o vjeri „drugog“?

Šta srednjoškolci u Bugojnu znaju o vjeri „drugog“?


U još uvijek duboko podijeljenom Bugojnu neformalna grupa Albedo uz podršku Ekumenske inicijative žena Omiš provela je prvo istraživanje u srednjim školama, od kojih neke još funkcionišu po principu „dvije škole pod jednim krovom“, o tome šta učenici različitih konfesija znaju o „drugima“. Rezultati ankete su pokazali kako znatan broj učenika ne posjeduje ni osnovna znanja o vjerovanju svojih komšija, a ona koja imaju su površna i utemeljena na stereotipima.
Analiza ankete uz kratak uvod o islamu, katoličanstvu, pravoslavlju i judaizmu, glosari religijskih pojmova četiri konfesije i odgovori teologa na pitanja učenika o vjerovanju „drugih“ objedinjeni su i objavljeni u izdanju Udruženja za dijalog u porodici i društvu Mali koraci iz Sarajeva pod naslovom Međureligijski vodič za srednjoškolce- Koliko učenici srednjih škola u Bugojnu (ne)znaju o vjeri drugoga i šta bi htjeli znati.
Prikaze abrahamovskih monoteističkih religija napisali su fra Ivo Marković iz Interreligijske službe „Oči u oči“ iz Sarajeva, Muhamed Jusić- islamski teolog, Danilo Boro- pravoslavni sveštenik iz Mostara, te rabin Seymour Rossel iz Texasa. Kratke glosare religijskih pojmova koji mogu poslužiti kao jednostavni i brz orijentir za mlade ljude suočene sa nepoznatim pojmovima iz druge religije napisali su fra Ivo Marković, Olivera Jovanović, Haris Mujić i dr.Eliezer Papo.
Bez obzira govorimo li općenito, na nivou svijeta, ili lokalne zajednice Bugojno, vjera može biti razlog za podjelu i temelj za sukobe, ukoliko se o drugome ne bude znalo ništa ili se o njemu budu imale predrasude, ili pak može biti temelj suživota kroz saznanje i prihvaćanje da svaka vjera u svojoj osnovi jeste snaga kroz predanost Bogu, ljubav i oprost“.- napisala je koordinatorica projekta i urednica izdanja Mersiha Jusić u predgovoru knjige. U narednim danima slijedi promocija knjige među bugojanskim srednjoškolcima. (Izvor: Magazin Start BiH)