3.9.08

Kreativnim šovinizmom protiv muslimana u Evropi


Ovih dan je aktuelna vijest o tome kako je Gradsko vijeće njemačkog grada Kölna odobrilo gradnju najveće džamije u Njemačkoj (Pakistan Daily...). Nova džamija će se graditi u Ehrenfeldu, industrijskom dijelu Kölna, gdje trenutno postoji džamija koja djeluje pod krovom stare tvornice. Izgradnja će stajati između 15 i 20 milijuna eura, a bit će završena 2010. godine. Buduću najveću džamiju u Njemačkoj dizajnirali su njemački arhitekti Paul i Gottfried Böhm. Iscrpnije. Priprema za izgradnju džamije i centra u Ljubljani su također u toku.
Ovo nam govori da desničari u Evropi još uvijek nisu jaki kako se strahovalo , ali i da možemo očekivati novi val kreativnog šovinizma o kojem sam ne tako davno pisao u Preporodu:

Kreativnim šovinizmom protiv muslimana u Evropi


Piše: Muhamed Jusić (Preporod)


Muslimani u zapadno-evropskim zemljama moraju biti spremni da čuju kritike na svoj račun i da, u skladu sa normama demokratskog društva, na njih odgovaraju. Krajnje je vrijeme da muslimani koji su odabrali Evropu za svoj dom, mislim na imigrante, shvate da kritike upućene na račun nekih njihovih običaja i društvenog ponašanja nemaju ništa sa napadima na islam, jer je većina tih „spornih običaja“ plod njihove tradicije koja je suprotna i islamskim normama. Tačno je da muslimani vjeruju da je islam savršen sistem vrijednosti i da zbog toga ne može biti kritikovan. Međutim, niko ne može tvrditi da je muslimansko razumijevanje islama u svakom pojedinačnom slučaju savršeno i da nije podložno preispitivanju.
Međutim, ovo s čim se muslimani susreću danas u Evropi, nema nikakve veze sa procesom integracije. Naprotiv, incidenti koji se sada pretvaraju u svakodnevnicu, a kojima se muslimanima osporava pravo na vlastiti identitet i slobodu vjeroispovijesti ne ide u prilog rješavanju „muslimanskog pitanja u Evropi“.
U nekoliko zadnjih mjeseci desničarske političke opcije širom starog kontinenta krenule su u pravu utrku u smišljanju islamofobičnih provokacija kojima se muslimanima pokušava poslati jasna poruka da nisu dobrodošli, bez obzira na to šta činili. Ne osporava se više njihova nespremnost da se integrišu, nego činjenica da su muslimani, što će neminovno samo oslabiti mogućnosti konstruktivne integracije.
Tako je Geert Wilders, vođa holandske stranke PVV koja u državnom parlamentu ima devet članova zatražio da se Kur`an zabrani u Holandiji i da se izbaci iz biblioteka, knjižara i džamija. Svetu knjigu muslimana ovaj političar partije koja kampanju gradi isključivo na anti-imigracijskoj politici nazvao je fašističkom i usporedio je s Hitlerovim Mein Kampfom.
Onda je (13. 09. 2007.) italijanski senator Roberto Calderoli iz protuimigrantske Sjeverne lige najavio da će organizovati "Dan svinja" u znak protesta protiv izgradnje džamije u Bologni. Senator je za medije izjavio „kako je spreman donijeti vlastitu svinju kako bi `oskrnavio` lokaciju buduće džamije“.
Učestale provokativne i blasfemične karikature Poslanika a.s. su postale nešto na što ni muslimani više ne reaguju kao u slučaju onog famoznog serijala uvredljivih karikatura u danskoj štampi.
Ali i pored toga, daleko najapsurdnije ostaje skoro sistematsko i polulegalno protivljenje gradnji džamija u evropskim gradovima.
Čini mi se da je samo donedavno bilo nemoguće i zamisliti da se u srcu „liberalne Evrope“ jednoj vjerskoj zajednici zabranjuje da gradi svoje vjerske objekte i slobodno organizuje vjerski život. Danas se ne više samo od marginalnih desničarskih grupa, nego i od političkih opcija koje redovno dobijaju pozamašan broj glasova, čuju zahtjevi da se oteža procedura izgradnje džamije. Svaku najavu izgradnje džamije prati bura kontraverzi: od apsurdnih odluka kako džamija ne može biti veća i ljepša od katedrale do peticija protiv njene izgradnje. Niko od organizatora takvih lovova na vještice još nije objasnio kakve veze imaju zabrane izgradnje džamije i osporavanje vjerskih sloboda sa integracijom i aktivnim uključivanjem imigranata u društvene tokove novih domovina.
Donekle i možemo razumjeti strah i nepovjerenje slabije obrazovanih Evropljana prema svemu što je strano i drugačije, pa tako i islamu i muslimanima sa kojima se neki po prvi put susreću. Ali, kada slične nebuloze čitamo od naših dojučerašnjih zemljaka na istoku i zapadu, onda teško da ih možemo opravdati razlozima kojima pokušavamo razumjeti ksenofobične Evropljane. Tu se radi o čistom šovinizmu i pomanjkanju poštovanja za osnovne norme civilizovanog ponašanja koje se ne može ničim niti objasniti niti relativizirati. Za naše susjede islam i muslimani nisu nikakva nepoznanica.
Zato nas moraju šokirati rezultati ankete koju je organizovao hrvatski web portal http://www.net.hr/, u kojoj su posjetioci odgovarali na pitanje: "Treba li u Hrvatskoj zabraniti gradnju džamija?". Na anketu koja je počela 28. augusta i završila 8. septembra odgovorilo je 43.498 ispitanika- saopštila je FENA.Na ponuđene odgovore "da, treba" pozitivno je odgovorilo 53 posto ispitanika, protiv zabrane izgradnji džamija u Hrvatskoj izjasnilo se 37 posto ispitanika, dok je 10 posto podržalo teoriju da može džamija, ali bez minareta.
Želimo vjerovati kako su ovi rezultati samo nastojanje naših susjeda da se po svaku cijenu uklope u evropske tokove, u dobru i u zlu, za kojima toliko teže i da ne oslikavaju njihov pravi odnos prema muslimanima, te da uz izljeve nacionalističkog divljanja tako čestog na našim prostorima nećemo biti zapljusnuti još jedim valom „kreativnog šovinizma“ i islamofobije koji bi neki u regionu mogli shvatiti kao još jedan evropski uslov za priključivanje EU.
Preporod 19/861, 1. oktobar, 2007.