30.1.17

Profesor Muhamed Jusić održao predavanje u Ilijašu o džahilijetu savremenog svijeta


“Džahilijet savremenog doba” bila je tema prve ovogodišnje tribine u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sarajevo i ilijaških džemata. Predavanje je održao profesor Muhamed Jusić, islamski teolog, arabista, kolumnista, autor brojnih djela o stanju i problemima savremenog muslimanskog svijeta,  podsjetivši brojne prisutne u sali Općinskog vijeća Ilijaš da se svijet danas nalazi u određenom stanju džahilijeta, zatvorenosti, uskogrudnosti, sapletenosti u vlastita plemena bez kreativnog intelektualnog i praktičnog stvaralaštva i kritičkog promišljanja, okrenut formalizmu bez znanja i potrebe za suštinom i istinskom porukom.
Tribina je počela obraćanjem moderatora Šerifa ef. Ćatića, imama džamije Novi Ilijaš  koji se zahvalio svima koji su pomogli u organiziranju redovnih mjesečnih tribina, učesnicima, kolegama imamima, kao i samim građanima zbog kojih se predavanja i održavaju.
Najmlađi hafiz na Balkanu Abdurahman Tabaković otvorio je večer učenjem Kur’ana, a prisutne su ilahijama i izvanrednom interpretacijom i repertoarom počastili članovi muškog Hora Preporod Ilijaš.
-Današnji muslimani su uvjereni u to da je doba džahilijjeta iza njih, ali kada bi imali dovoljno intelektualne hrabrosti da sagledaju realnost svijeta u kojem žive shvatili bi da su se, iako ih je njihov Poslanik tako često na to upozoravao, vratili u period džahilijjeta. Taj novi džahilijjet ummeta nije samo u tome da su zapostavili učenje, ne samo ono vjersko nego opću učenost, intelektualizam, žeđ za spoznajom kao takvom, što je očito na svim parametrima društvenog razvoja njihovih društava. Taj novi džahilijjet se ogleda u njihovoj hirovitosti i isključivosti prema svemu drugačijem, unutrašnjim sukobima i nesposobnosti da upravljaju svojim razlikama. Ponovo je u dijelovima ummeta, te globalne zajednice muslimana trijumfovao tribalistički duh džahilijjeta kojeg je islam bio oplemenio i iznad kojeg ih je pokušao uzdići, istaknuo je profesor Jusić.

Potrebne su, za prevazilaženje tog stanja, nove generacije, otvorene prema promišljanjima, prema pravom shvatanju prvog imperativa “Ikre-uči”, one koje će razvijati blagost i dobročinstvo prema svim ljudima.
Februarska tribina bit će također u sali Općinskog vijeća, a moderator je Asmir ef. Salihović, imam džamije Podlugovi.

Snimak nedjeljne  tribine poslušajte sutra od 11 sati u programu Radio Ilijaša.
Autor: Nermina Durić-Kahvedžić (Radio Ilijaš)