21.8.16

SFF: Može li se obrazovanjem boriti protiv ekstremizma?



Pakistanski film 'Među vjernicima' govori o borbi pakistanskog društva s ekstremizmom.
Osmu godinu zaredom, u okviru Sarajevo Film Festivala, održava se Dan ljudskih prava. Prikazan je pakistanski film "Među vjernicima", koji je kasnije pokrenuo panel-raspravu: Da li se obrazovanjem može boriti protiv ekstremizma?
Crvena džamija u Islamabadu mjesto je gdje učenjak Abdulaziz, sljedbenik ISIL-a i talibanski saveznik, otvoreno vodi rat protiv države i to indoktrinacijom najmlađih.
Reditelji Mohamed Ali Naqvi i Hemal Trivedi pet su godina pratili borbu pakistanskog društva s ekstremizmom. Tema se lako problematizirala nakon projekcije.
Izostavljeni ljudi
"Ako imamo previše ljudi koji su izostavljeni, posebno mladih, bit će uvijek neko ko ih traži. I računaju da za njih postignu neke ciljeve. Moram reći odmah da, budući da se ovdje tiče također i vjere, znajte da se svaka ideja može zloupotrijebiti. A ovo što smo vidjeli ima malo, ili gotovo ništa s islamskim načinom učenja", kaže Muhamed Jusić, islamski teolog i analitičar.
Dokumentarac je dobio 12 nagrada i prikazivan je na više od 50 filmskih festivala. Ukazuje i na kršenja prava žena u siromašnim sredinama, često žrtava dogovorenih brakova, u koje su prisiljene stupiti još kao maloljetnice.
"Kada razmišljam o filmu i govorim o problemima socijalne nejednakosti, jedna stvar koju stalno ignoriramo je nasilje i normaliziranje nasilja", navodi Gorana Mlinarević, aktivistica za prava žena.
"Vrijednost filma 'Među vjernicima', u tome je što razbija stereotipe. Govori o raznovrsnosti pakistanskog društva, i o zemlji čije stanovnike Zapadnjaci često poimaju kao nazadne i nasilne", izvještava Marin Veršić, reporter Al Jazeere.
Kvalitet obrazovanja
Dokumentarac jasno suprotstavlja sekularni dio društva bez dovoljno sredstava i pogrešno tumačenje religijskih vrijednosti. Svi sudionici panela složili su se da je problem Pakistana upravo u siromašnom sistemu koji ne može priuštiti kvalitetno obrazovanje svima.
"Materijalistička stvar - to je uloga novca. Vidjeli ste da je u vjerskim školama sve besplatno. Terorizam je u biti jeftin. Cijena kalašnjikova je veoma niska, kao i pojasa za samoubice", ističe Francois Heisbourg iz Međunarodnog instituta za strateške studije.
Rediteljski dvojac u Sarajevu nije prisustvovao projekciji, a na prikazivanje njihovog filma u domovini, još će pričekati.
Odbor za cenzuru ocijenio je da dokumentarac "projicira negativnu sliku Pakistana u kontekstu neprestane borbe protiv ekstremizma i terorizma."

Izvor: Al Jazeera