12.6.16

Jusić za Dnevni avaz: SAD kroz potporu promjenama žele od BiH napraviti stabilniju državu

Reakcije na izjavu Hoyt Yeea da Dejton nije zauvijek –Dnevni Avaz

Nikad nije bila namjera da Dejton ostane zauvijek. Morat ćemo se jednom posvetiti slabostima Dejtonskog ustava i sistemu koji je iz njega evoluirao i to može biti provedeno nadopunjujući Reformsku agendu, izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hoyt Brian Yee u intervjuu za banjalučke „Nezavisne novine“.
On je dalje naveo da su promjene nastale kroz Reformsku agendu i do sada mijenjale Dejton s obzirom na to da su mijenjale oblasti koje su nastale iz struktura Dejtonskog sporazuma.
Fokus na građane
- Zato vjerujem da se ne bismo previše trebali fokusirati na ovaj ustav ili onaj zakon, već da se zapitamo sljedeće: Šta je potrebno uraditi za promjenu na svim nivoima na način da građani osjećaju da postoji pravednost, dobro obrazovanje, zdravstvo... a najvažnije od svega - da postoji dobra vladavina, odnosno da budu osigurane usluge građanima i proces donošenja odluka - naveo je Yee.
Prema mišljenu analitičara koji su reagirali na izjave koje je dao američki zvaničnik, ali i na sve češće spominjanje izmjena Dejtona, očito je da postoji intencija da se proces ponovo pokrene s mrtve tačke. Američki analitičar Kurt Bassuener kaže da se u trenutnoj politici SAD ne može nigdje čuti konkretno pojam Dejton 2, ali da se do promjena može doći postepeno.
- SAD i EU mogu natjerati političare da se takmiče u tome ko će bolje državu izgraditi. Zdravstvo, poljoprivreda, obrazovanje su oblasti o kojima političari nemaju previše neslaganja. To nije neka velika promjena, ali takvi „gerilski ratovi“ donose dobro BiH, a i pravi su put za zamjenu Dejtona – navodi Bassuener.
On ističe da su Amerikanci složni u tome da je potreban snažniji angažman u BiH, s obzirom na to da je „EU često zaglavljena u svojim modelima“ te da često i „previše ljubi žabe da bi postali prinčevi, a oni su i dalje žabe“.
Stabilnija država
Muhamed Jusić, vanjskopolitički analitičar, ističe da se, nakon nekoliko godina uzdržavanja američkog utjecaja u BiH, on vraća i ponovo osjeti.

- Očigledno je da SAD kroz potporu promjenama žele od BiH napraviti stabilniju državu, kako bi uticaj drugih blokova na našu državu bio manji. Pogotovo nakon dešavanja u istočnoj Evropi s Ukrajinom. Kao da sadašnja administracija želi držati naše područje zagrijanim pred dolazak nove administracije – kaže Jusić.
Očekivanja od samita u Varšavi
Da su SAD itekako zainteresirane za ustavne promjene u BiH, govori i podatak da se u Kongresu nalazi novi zakon o odbrani u kojem je jedno poglavlje posvećeno predstojećem samitu NATO-a u Varšavi. U tom se dijelu govori da se od predstavnika SAD u NATO-u očekuje da traže Dejton 2 za Bosnu i Hercegovinu.
Osim toga, u zakonodavnim tijelima SAD u proceduri se već nalazi rezolucija o BiH, koja također zagovara ustavne promjene, odnosno svojevrsni Dejton 2.

Autor: K. KEŠMER - Dnevni avaz