7.4.16

Uloga medija u borbi protiv nasilnog ekstremizma u fokusu konferencije Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini

Foto: Oslobođenja

KONJIC, 6. april 2016. godine – Više od pedeset medijskih stručnjaka, glasnogovornika agencija za sprovođenje zakona i službenika za odnose s javnošću pri tužilaštvima u BiH, sastali su se danas u Konjicu, na konferenciji o ulozi medija u borbi protiv nasilnog ekstremizma, kako bi razgovarali o izazovima sa kojima se suočavaju u izvještavanju o nasilnom ekstremizmu i terorizmu. Organizator konferencije je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH.
“Mediji imaju jednu od ključnih uloga u borbi protiv nasilnog ekstremizma”, naglasio je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore. “To se odnosi na njihov rad i u online i offline sferi. Cijenimo to što novinari koriste svoj uticaj da ublaže ekstremističku propagandu i što izbjegavaju senzacionalizam”.
O važnosti upotrebe jezika govorio je Nick Thorpe, dopisnik mreže BBC za regiju Srednje Evrope. „Mi u mreži BBC-a imamo uredničke smjernice o izvještavanju o nasilju, ekstremizmu ili djelima terora. Nastojimo izbjeći korištenje riječi terorist, iako citiramo druge osobe koje govore o terorizmu“, istakao je Thorpe. „Naše smjernice nalažu da se, kao novinari, povučemo, ukoliko naše prisustvo može dovesti do pogoršanja situacije. Nikada počiniocima ne pripisujemo ideološku platformu. Nastojimo pronaći ravnotežu između traženja informacija i tačnog informisanja javnosti, bez senzacionalističkog pristupa situaciji ili njenog uljepšavanja.“
Kolumnist Aljazeere Balkan, Muhamed Jusić, istakao je da mediji mogu nehotice dovesti do širenja straha od terorizma među milionima ljudi. „Ne smijemo upasti u tu zamku, ako želimo igrati svoju ulogu. Naša je zadaća da informišemo i obrazujemo građane, a ne da ih plašimo i stvaramo paniku.“

Konferencija je organizovana u sklopu projekta Misije OSCE-a u BiH posvećenog pružanju podrške dijalogu, u cilju sprečavanja nasilnog ekstremizma u BiH. Ovaj projekat doprinosi široj kampanji „Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma“ (#UnitedCVE),) koja naglašava sveobuhvatan pristup OSCE-a u sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu.
Izvor: OSCE