17.4.16

Jusić za Dnevni avaz: Iskustvo BiH može koristiti i islamskom svijetu i Evrop

Prihvaćena Izetbegovićeva inicijativa na samitu OIC-a u Istanbulu

Iskustvo BiH može koristiti i islamskom svijetu i Evropi
Organizacija islamske saradnje (OIC) u finalnom dokumentu nakon samita održanog u Istanbulu, s učešćem svih najvažnijih lidera islamskog svijeta, prihvatila je inicijativu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da se unutar te organizacije bude osnovana evropska grupa.
Status posmatrača
Sam Izetbegović veoma važnim ocjenjuje, kako je jučer rekao novinarima, to što je jednoglasno prihvaćen njegov prijedlog za formiranje evropske grupe unutar OIC-a.
- Zaista sam ponosan na to što je u finalni dokument samita ušao moj prijedlog da se ostvari i osnuje i evropska grupa unutar Organizacije islamske saradnje. Jer, imamo već arapsku, afričku, azijsku i neke druge grupe, a sada će biti formirana i evropska. Mislim da je to prvi put da je na prijedlog jedne zemlje koja nije članica OIC-a prihvaćen ovakav jedan prijedlog - istakao je Izetbegović.
BiH ima status posmatrača u ovoj organizaciji.
Analitičari ovaj događaj cijene izuzetno značajnim, posebno jer je došao iz Bosne i Hercegovine, gdje su muslimani autohtoni evropski narod. Muhamed Jusić, teolog i ekspert za islamski svijet, ističe da se radi o pohvalnoj inicijativi.
- OIC jeste politička organizacija, ali je fokus njenog djelovanja na saradnji i, u tom smislu, svaki novi vid saradnje među muslimanskim državama i zajednicama je dobrodošao. Pitanje islama u Evropi se aktuelizira, jer sve više muslimana živi u Evropi. Ako računamo Rusiju, to je oko 40 miliona, bez Rusije nešto više od 20 miliona - navodi Jusić.
Prema njegovim riječima, evropska društva imaju brojne izazove kako da integriraju muslimane u svoja društva, dok, s druge strane, i muslimani imaju problem kako da se postave prema državnom uređenju, jer muslimani koji dolaze iz pretežno muslimanskih država nemaju iskustva sa življenjem islama u sekularnim državama.
Pomoći integraciju
- U tom smislu Bošnjaci imaju itekako mnogo toga ponuditi Evropi, ali i muslimanskom svijetu. Ako će to biti kroz jednu instituciju koja će sistematski pomagati integraciju muslimana u Evropu, a ne da ih vežu uz njihove matične države, onda je itekako dobrodošlo. Jer, mnogi od njih sada imaju državljanstva, a njihova djeca žive u Evropi. S te strane to može biti korisno - navodi Jusić.
Imamo razloga tražiti da BiH bude članica OIC-a
Odgovarajući na pitanje o izgledima da i u BiH bude postignut konsenzus o tome da zemlja aplicira za članstvo u OIC-u, Izetbegović je kazao da ćemo „kroz proces sazrijevanja vjerovatno doći u poziciju da postanemo redovnom članicom OIC-a“.
- Rusija je aplicirala, i mnoge hrišćanske zemlje su unutar OIC-a, zemlje u kojima žive muslimani, ali recimo u nekim procentima pet do deset posto, a u BiH skoro je polovina stanovništva muslimanska. I mislim da bi BiH imala vrlo jasne i racionalne razloge i koristi od ulaska u organizaciju islamske kooperacije - zaključio je Izetbegović.
Autor: R. H. - S. D.

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/230939/iskustvo-bih-moze-koristiti-i-islamskom-svijetu-i-evropi#sthash.dUGBboIk.YCgG5BvG.dpuf