8.1.16

Realiziran dvodnevni seminar za uposlenike Vojnog muftijstva


U okviru godišnje analize rada vojnih imama, prema planu Ureda Vojnog muftije a uz podršku Rijaseta Islamske zajednice, u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 5. i 6. januara 2016. godine, realiziran je dvodnevni seminar. Ovom edukativnom programu, pored uposlenika Vojnog muftijstva, prisusutvovali su i članovi Okružnog odbora Udruženja ilmijje Vojnog muftijstva, kao i nekoliko uposlenika Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga iz Zajedničkog štaba.

O aktualnim pitanjima i problemima muslimana, kroz postavljene teme, govorili su: prof. Mustafa Spahić, prof. Muhamed Jusić, prof. Amir Sakić, dr. Sead Muratović, dr. Ekrem Tucaković i dr. Elvir Duranović. Korisna izlaganja koja su prisutni mogli da slušaju i o njima diskutuju, ponudili su širu sliku stanja bosanskohercegovačkih muslimana i njihovog nastojanja da u okviru svog tradicionalnog poimanja i prakticiranja islama traže odgovore na savremena pitanja i dileme.


Vojni muftija, Hadis-ef. Pašalić, zahvalio se prisutnima za učeće na ovom seminaru i istakao važnost ovakvih programa edukacije. Također, naglasio je da je za Islamsku zajednicu veoma značajno da u svojim redovima raspolaže ekspertima za određena područja i da je među njima mnogo mladi ljudi, što u usporedbi sa prošlim vremenima rada i funkcioniranja Zajednice nije bio slučaj.