5.1.16

Jusić za Radio Sarajevo o novom 'ratu' starih neprijatelja: Zašto su se sukobili Iran i Saudijska Arabija


Na Bliskom Istoku ponovo je burno. Proteklih dana svjedoci smo kako se staro neprijateljstvo ponovno razbuktalo.
Na sukobljenim stranama našli su se Iran i Saudijska Arabija, a ovaj "rat" započeli su nakon odluke Saudijske Arabije da pogubi više od 40 osoba koje je optužila za terorizam. Na spisku pogubljenih našao se i poznati šiitski vjerski vođa Nimr al-Nimr.

Saudijska Arabija prekinula diplomatske odnose s Iranom

Iranski ajatolah poručio Saudijskoj Arabiji: Stići će vas Božija kazna

Demonstranti u Iranu zapalili zgradu ambasade Saudijske Arabije (VIDEO)

Saudijska Arabija pogubila 47 osoba optuženih za terorizam, među njima i Al-Nimr


Nimr je bio glasan pristaša protesta koji su izbili u Istočnoj provinciji 2011. gdje živi većina manjinskog šiitskog stanovništva u Arabiji. Ta grupa već dugo se žali na diskriminaciju. Nimr je uhapšen prije dvije godine, a tokom hapšenja je i upucan, što je potaknulo dane nereda. Njegov brat kazao je da je Nimr proglašen krivim za "strano uplitanje" i "neposlušnost vladarima".
Prije pogubljenja, Iran je upozorio Arabiju da će ih egzekucija Nimra "mnogo koštati".
Ubrzo nakon vijesti o pogubljenju, u Iranu su se dogodili protesti, a rezultat je bio demolirana, pa potom zapaljena saudijska ambasada u Teheranu. "Saudijski političari neće moći izbjeći Božiju kaznu", oglasio se i iranski ajatolah Ali Khamenei – iranski vjerski poglavar.
Diplomatski odnosi između dvije zemlje potom su prekinuti.
Komentar na situaciju zatražili smo od političkog analitičara Muhameda Jusića, teologa i poznavatelja prilika na Bliskom Istoku.
„Riječ je o nastavku ionako zaoštrenih tenzija između Irana i Saudijske Arabije, te svojevrsna preslika globalnog sukoba Rusije i Sjedinjenih Američkih Država“, kazao je Jusić za portal Radiosarajevo.ba.
On je mišljenja kako je instrumentalizacija vjere, tj. vjerskih i meshebskih (Mezheb je arapski termin koji se odnosi na islamsku školu mišljenja) identiteta ovdje vrlo opasna.
„Jasno je da Saudijska Arabija i Iran svoj sukob oko teritorije predstavljaju kao sukob Sunita i Šiita. Činjenica je da ove zemlje ne žele direktno da se sukobe, pa to rade preko 'proksija', tj. putem povjerenstava“, komentirao je naš sagovornik i dodao kako Iran i Saudijska Arabija svoje sukobe 'sele' u druge zemlje, poput Jemena i slično.
Žalosno je, naglasio je Jusić, što se muslimani, uvjetno rečeno, tjeraju da biraju jedan ili drugi tabor, a njihov sukob vodi jednoj opasnoj, blokovskoj podjeli muslimanskog svijeta.