23.5.15

U okviru „Dana Ajvatovice“ održana tribina „Islamofobija“


U okviru „505. Dana Ajvatovice“ u amfiteatru Kulturnog centra Princeze Dževhere održana je tribina na temu „Islamofobija“, tema koja se u posljednje vrijeme sve više plasira kroz medije i u javnom životu. Tribinu je organizova Centar za napredne studije iz Sarajeva i Medžlis IZ Bugojno.
U svom pozdravnom uvodnom dijelu dr. Ahmed Adilović, Muftija travnički, predsjednik Organizacionog odbora, istakao je dosadašnji uspješni tok održavanja programskih „Dana Ajvatovice“ koji u svim gradovima Bosne i Hercegovine su praćeni sa značajnim interesovanjem građana.
Uvodničar prof. Muhamed Jusić mnogobrojnim posjetiocima pojašnjavao je pojam „islamofobije“ koja se posebno koristi u posljednjih dvadesetak godina.
Prof. dr. Sedad Dizdarević govorio je o refleksijama islamofobije na islamski svijet kao i pojam „islamofobije“ koji ima svoje korijene još od „krstaških ratova“, a posebno se aktuelizira posljednjih decenija.
Prof. dr. Amir Karić govorio je o pojmu „islamofobije“ u EU i „islamofobiji“ u evropskom kontekstu, kao i dodatnom pojašnjavanju pojma „islamofobije“ u našem društvu.
Moderator ove tribine bio je Vehid ef. Arnaut.


Izvor: Bug.ba