9.2.15

Završen tematske modul “Geopolitika muslimanskog svijeta – izazovi i mogućnosti”

Završeni tematski moduli u Nahli!


CEI "Nahla” je u periodu oktobar 2014 - januar 2015. realizirala tematske module “Geopolitika muslimanskog svijeta – izazovi i mogućnosti” i “Islamska umjetnost i arhitektura - ljepota koja povezuje s Bogom”. Module je uspješno završilo 63 polaznika/ca.
Ovi tematski moduli bili su dio programa vjerske edukacije u okviru kojeg stručnjaci iz različitih oblasti kroz predavanja od 9 nastavaka upoznaju polaznike/ce s osnovnim postavkama tretiranih islamskih disciplina, te ih osposobe za njihovo dalje proučavanje i istraživanje.

Polaznici/ce modula “Islamska umjetnost i arhitektura” su imali priliku da se kroz predavanja koja je održao prof. dr. Nusret Isanović upoznaju s ljepotom koja muslimane stoljećima povezuje s Bogom i krenu na putovanje u jedan sasvim novi, fascinantni svijet islamske umjetnosti koji je obogatio njihovo znanje i oplemenio svakodnevnicu.

Polaznici/e modula “Geopolitika muslimanskog svijeta” su imali priliku da se kroz predavanja koja je održao Muhamed Jusić upoznaju s uzrocima i posljedicama trenutnih dešavanja u islamskom svijetu, izazovima s kojima se muslimani suočavaju širom svijeta, te mogućnostima koje se nude za postizanje mirnog i stabilnog suživota.

Rad u manjim grupama, interaktivna predavanja, diskusije, zajedničko i individualno istraživanje i promišljanje zadatih tema kombinacija je koja se pokazala uspješnom i koja će se primjenjivati i u sljedećim modulima koje ćemo pokrenuti u proljetnom ciklusu (april-maj).

Predavači i polaznici su nakon predavanja pored mnoštva znanja, informacija, vještina, bogatiji za nova prijateljstva, nove ideje i inicijative za dalja druženja, stjecanja znanja i društveno koristan rad.

Utisci polaznika/ca:
"Stečeno znanje, iskustva predavača, priče i informacije koje se nisu mogle čuti nigdje drugdje su neprocjenjive. Podsjetnik da za početak manje govorimo s obzirom na višak analitičara. Jedna od važnijih naučenih lekcija je da ništa nije onako kako izgleda, u smislu da ne treba žuriti sa donošenjem suda ili gore, konačnog zaključka oko pojedinih pitanja. U svakom slučaju, otvaranje prozora u novi svijet."
"Dobila sam odgovore na brojna pitanja i nedoumice i to mi je općenito pomoglo na putu vlastitog promišljanja i razumijevanja same vjere i svoje uloge na ovom svijetu te da odvojim pojam islama od islamskog/muslimanskog svijeta. Smatram da mi je modul pomogao da napravim korak na putu ka zrelosti i napravim odmak od emotivnog pristupa ka realnijem, racionalnom pogledu na svijet i dešavanja u njemu."
"Modul je u potpunosti premašio moja očekivanja. Prije svega s profesorom Isanovićem, koji na tako jedan umjeren, znalački način objašnjava teme kojima se bavi. Posebno je vidljiva njegova podloga iz filozofije koju uveliko koristi pri objašnjavanju pojmova koji nisu toliko poznati. Volio bih da se i u budućnosti nastavi sa predavanjima profesora Isanovića, sa možda nekim temama i odnosima između filozofije i teologije, kako istočne, tako i zapadne."
"Počela sam da razmišljam kako praktično preurediti mjesto u kojem živim, ili makar stan. Tako da bude u skladu sa prirodom čovjeka, principima estetike, potrebama duha i meditacije u svakodnevnom životu. Počela sam posmatrati građevine oko sebe ne kao puke građevine već kao one koje odražavaju stil i način razmišljanja. Naučila sam da ubuduće primjenjujem metode biranja mjesta boravka, življenja, aktivizma, odmaranja. Stekla sam i usavršila komparativne vještine u analizama zapadnih i istočnih stilova, umjetničkih tokova, historije, kao i osjećaj za sintetiziranjem univerzalnog, zajedničkog u navedenom."


Priredila: Amela Melkić, koordinatorica za vjersku eduakciju
Izvor: Nahla.ba