20.2.15

Seminar za glavne imame i predsjednike medžlisa IZ Muftijstva goraždanskog


U srijedu, 28.rebiu-l-ahira 1436.h.g./18.februara 2015.g., u Goraždu je u organizaciji Kancelarije reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Centra za dijalog - Vesatijja i Muftijstva goraždanskog u zgradi Islamskog kulturno-obrazovnog centra održan seminar za glavne imame i predsjednike medžlisa Islamske zajednice Muftijstva goraždanskog.
Uvodničar i moderator seminara bio je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Nusret-ef. Abdibegović.
Zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein-ef. Smajić u svom obraćanju podsjetio je na brojne izazove i pitanja sa kojima se Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini susretala u svom dosadašnjem radu. Govorio je i o novim pitanjima i izazovima koji su pred Islamskom zajednicom, o promjenama u njenoj organizaciji i potrebi da se na svim nivoima rada Islamske zajednice odgovori na ta pitanja i izazove. Naglasio je da je u sadašnjem vremenu potrebno posebnu pažnju posvetiti jedinstvu i pozitivnim odnosima unutar džemata, potom odgovornom odnosu prema džumi-namazu i hutbi, te islamskoj vjeronauci na svim nivoima odgojno-obrazovnog procesa.

Muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić kratko je predstavio Muftijstvo goraždansko, govorio o nedavno obilježenoj dvadesetogodišnjici od osnivanja ovog muftijstva, te o nekim od izazova sa kojima se u svome radu susreću posebno medžlisi Islamske zajednice ovog muftijstva koji se nalaze na teritoriji entiteta Republika Srpska. Govorio je i o proteklim izborima u Islamskoj zajednici i osnaživanju Islamske zajednice na nivoima za koje su provedeni ovi izbori, te o nekim projektima i planovima na čijoj se realizaciji trenutno radi.
Akademik prof. dr. Enes Karić govorio je o tome kako u današnje vrijeme govoriti o islamu. Istakao je da smo mi sinovi ovog vremena i prostora, te da toga trebamo biti svjesni kada govorimo o svojoj vjeri. Govorio je o opredjeljenju uleme u Bosni i Hercegovini i Islamske zajednice općenito da se o islamu govori vlastitim lijepim primjerom i da težište govora bude na ahlaku, lijepom ponašanju i moralnosti. Govorio je o potrebi intenziviranja rada u svim oblastima, posebno rada unutar porodice i džemata.
Islamski teolog i analitičar profesor Muhamed Jusić govorio je o događajima u islamskom svijetu i njihovoj refleksiji na Bosnu i Hercegovinu. Govorio je o tome kako biti dio islamskog ummeta, a istovremeno ne dopustiti da se sukobi iz islamskog svijeta prenose u Bosnu i Hercegovinu. Govorio je o potrebi za razumijevanjem, kontra-narativu, podjeli uloga i odgovornosti, te neostavljanju prostora destruktivnim idejama i njihovim pristalicama. Kao veoma važno polje djelovanja Islamske zajednice, pored rada sa djecom i starijima, istakao je rad sa mladima, ženama i generacijom srednje životne dobi.
Dugogodišnji novinar i analitičar vanjskopolitičkih zbivanja Mufid Memija na početku svog govora izrazio je divljenje i poštovanje spram svih onih koji na vrlo zahtjevnom prostoru jugoistočne Bosne rade za dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Govorio je o odgovornosti koju svi članovi Islamske zajednice, posebno njeni imami i uposlenici, imaju spram javne riječi i prisustva u javnom medijskom prostoru. Govorio je o odgovornosti i ozbiljnom pristupu korištenju interneta i društvenih mreža,  o ontologiji interneta koju je vrlo teško obujmiti i težnji istog da ovlada ljudskim umom.
Poslije obraćanja predavača učesnici seminara su razgovarali o pitanjima koja se tiču djelovanja Islamske zajednice na ovom prostoru. Među zaključcima seminara istaknuto je kako odgovorni na svim nivoima Islamske zajednice moraju voditi računa o njenom već izgrađenom pozitivnom imidžu, o potrebi za redovnom komunikacijom unutar zajednice i intezivnom konsultacijom. Izraženo je zadovoljstvo napretkom u privrednom sektoru onog dijela teritorije Muftijstva koji se nalazi na području Federacije Bosne i Hercegovine, ostvarenim boljim uvjetima za život stanovništva i razvoj lokalne zajednice, ali i zabrinutost zbog malog broja povratnika Bošnjaka na prijeratna ognjišta na prostoru Republike Srpske  i slabim uvjetima za život i rad sa kojima se povratnici susreću.
Po završetku seminara, na zajedničkom ručku u hotelu Behar, učesnicima seminara pridružili su se premijer Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde mr. Emir Oković, ministar za obrazovanje, mlade, nauku kulturu i sport ovog kantona Damir Žuga, načelnici općina Goražde, Foča u FBiH i Pale-Prača dr. Muhamed Ramović, Zijad Kunovac i Asim Zec, te direktorica JU Zavoda za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nafija Hodo.


Dženan Imamović