11.5.14

Vodič o islamu za novinare


Brojne relevantne studije ali i iskustva konzumenata medijskih sadržaja su pokazali kako nerijetko zapadni mediji o islamu, naročito nakon 11. septembra, izvještavaju sa ozbiljnom dozom islamofobije, predrasuda, nepovjerenja ali i neznanja.
Bez da lamentiraju nad tom spoznajom, kao što čine brojne svjetske muslimanske organizacije i pojedinci, grupa mladih Amerikanca je napravila hvale vrijedan projekat edukacije novinara koji pišu o islamu. Cilj projekta je da se novinari upoznaju sa islamom kao religijom ali i muslimanima i da oni koji žele da javnost adekvatno informišu o islamskim pitanjima,  a posebno sa pitanjima koja se tiču američkih muslimana kao vjerske zajednice, daleko od tzv. „sekjuritizacije islama“ (tretiranja islama i muslimana samo kao sigurnosnog izazova)
Svi zainteresovani novinari mogu upisati besplatan online kurs koji se organizuje u saradnji sa sveučilištima Poynter Institute’s News University i Washington State University’s Global Campus.
A posebno je zanimljiva besplatna publikacija (free e-book) koja se može skinuti sa interneta u kojoj su radovi vodećih eksperata za islam, a koja novinarima daje osnovne ideje vodilje o tome kako izvještavati o islamu i muslimanima. U publikaciji su i eseji  sa iskustvima novinara listova The New York Times, The Tennessean i drugih novinskih organizacija koji već neko vrijeme izvještavaju o islamu i muslimanima u SAD-u. Vodeći autori u publikaciji su dopisnik CBS News sa Bliskog istoka, Lawrence Pintak, dekan-osnivač The Edward R. Murrow koledža za komunikacije pri univerzitetu Washington State University i bliskoistočni dopisnik za Chicago Tribune Stephen Franklin, dvojica profesionalaca koji na osnovu vlastitog sikustva znaju šta bi novinari trebali znati o islamu i muslimanima prije nego što počnu pisati i izvještavati o temama koje se direktno tiču ove vjerske zajendice i njenih članova. Oni također znaju i najčešće greške i zato na jedan vrlo jednostavan i slikovit način kroz ovaj vodič za novinare koji nemaju vremena da se udubljuju u komplikovane odnose među muslimanskim zajednicama niti da izučavaju osnove islamske teologije, daju osnovne smjernice.
Ovo je odličan primjer nastojanja da se pokuša popraviti način na koji se o islamu i muslimanima piše i način kako da se novinarima pomogne umjesto da ih se samo optužuje za zle namjere. Ovo nije puki vodič za političku korektnost i vodič za samocenzuru nego pokušaj da se novinari bolje upoznaju sa onim o čemu pišu kako bi se smanjilo nepovjerenje i nesporazumi koji se često dešavaju u interkulturalnim relacijama.
U tom smislu značaj ovog projekta prevazilazi granice SAD-a i može poslužiti kao model koji se može uz neophdne prilagodbe primjeniti i u drugim sredinama.
Besplatan primjerak brošure prilagođene za čitanje u različitim operativnim sistetima možete preuzeti sa stranice: http://www.rjionline.org/sites/default/files/islam_for_journalists.pdf  

(Muhamed Jusić, Vesatijjin forumPreporod)