7.5.14

Spiskovi literature za bolje razumijevanje


Često naše razumijevanje vjere „drugoga“ dolazi iz izvora koji su puni predrasuda ili koji nisu dosljedna interpretacija učenja koje se predstavlja. Da bi se zauzeo pravi stav o vjerovanju drugog bitno je da se s njim upozna u izvornoj formi kako je naučavaju njeni sljedbenici i kako je oni doživljavaju a ne kako bi je predstavili oni koji  namjerno simplificiraju i karikiraju učenje drugog.
Zato je pažnje vrijedno nastojanje grupe respektabilnih muslimanskih i kršćanskih autora da u okviru  inicijative Zajednička riječ sastave listu za čitanje koja bi bila preporuka svima koji žele više naučiti o islamu i kršćanstvu iz izvora koji nisu zlonamjerni prema učenju drugog. Mnogi naslovi kritički propituju vjersko učenje i intepretaciju prvih stoljeća islama i kršćanstva ali to ne čine na nenaučan i maliciozan način.
Neki od autora su sastavili vlastite liste korisne literature koja daje kvalitetne informacije o vjerskom učenju ali i historijskom i sociološkom kontekstu praktikovanja islama i kršćanstva.  Drugi su pitanju ove dvije vjerske tradicije pristupali interdisciplinarno preporučujući po kategorijama korisnu literaturu koju bi vrijedilo pročitati kako bi se steklo kvalitetno znanje o tome šta znači biti musliman i kršćanin.
S obzirom na imena koja su sastavljala listu ovaj dokument je ne samo izvrsna preporuka muslimanima i kršćanima šta da pročitaju kako bi se upoznali sa religijom „drugoga“ nego i vrijedan savjet šta u moru literature upitne kvalitete i naučnog kredibiliteta potražiti i pročitati kako bi dodatno naučili o vlastitoj vjeri i tradiciji.
Svoje prijedloge  o tome šta pročitati kako bi se upoznali sa islamom sastavili su Njegovo Visočanstvo princ Ghazi bin Muhamed, prof, Seyyed Hossein Nasr, šejh Ali Džuma, profesor Timothy Winter i dr. Joseph Lumbard, dok su vlastite preporuke o tome šta pročitati o kršćanstvu sastavili dr. Miroslav Volf, velečasni William Sachs, dr. Nicholas Adams i Roland Schatz.

Liste preporučene literature se mogu pogledati na: http://www.acommonword.com

(Muhamed Jusić, Vesatijjin forum, Preporod)