19.6.13

CNS-ov saradnik u muslimanskoj delegaciji koja je posjetila Dachau i Auschwitz

U koncentracionom kampu Auschwitz II-Birkenau , Muhamed Jusić,saradnik CNS-a sa gospodinom Ira Formanom, američkim specijalnim izaslanikom za za praćenje i suzbijanje antisemitizma
CNS.ba- Saradnik Centra za napredne studije Muhamed Jusić je u periodu od 18.5. do 24.5. 2013. godine bio član delegacije intelektualaca, alima i vjerskih lidera iz muslimanskog svijeta (Saudijske  Arabije, Jordana, Bosne i Hercegovine, Palestine, Indonezije, Indija, Nigerije, Turske i Amerke)  koji su u organizaciji američkog State Departmenta i Centra za međureligijsko razumijevanje (CIU) bili u studijskoj posjeti stratištima holokausta kako bi se iz prve ruke uvjerili u sve strahote koje netrpeljivost i  mržnja mogu uzrokovati.
U delegaciji su također bili i tek imenovani specijalni izaslanik državnog sekretara Johna Kerrya za praćenje i suzbijanje antisemitizma, Ira Forman, State Department-ov i zamjenik pomoćnika državnog  sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad ambasador Michael Kozak, te Rashid Hussain, američki specijalni izaslanik pri Organizaciji za islamsku saradnju (Organization of the Islamic Cooperation - OIC).
Neki mediji su ovu posjetu nazvali historijskom, a učesnici su raspravljali i o mogućnosti da se slična posjeta iduće godine organizuje u Srebrenici.
Više o posjeti u brojnim svjetskim medijima u linkovima koji slijede:

SAD.:
Izraelski i jevrejski mediji:
Arapski i muslimanski mediji:
Velika Britanija:
Turska:
Francuska:
Poljska:
India:
Pakistan:
Nigeria:
Australia:
Čile:
Bugarska: