12.10.08

Konferencija „Gradeći mir, slavimo Boga“


Imao sam čast govoriti na konferenciji koja je održana u Buni kod Mostara u periodu od 8. – 12. oktobra 2008. Bila je to regionalna mirovna konferencija „Gradeći mir, slavimo Boga“ koja okuplja vjernike/ce angažirane u izgradnji mira i međureligijskog suživota i koja se održava po drugi put. Učešće u ovoj četverodnevnoj konferenciji uzeli su sudionici iz skoro svih zemalja regije od Makedonije, Srbije, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a bilo je i gostiju iz zemalja Zapadne Evrope.
Prema riječima organizatora, konferencija okuplja osobe kojima je vjera važan dio života i koje prepoznaju šansu za mir i nenasilje u poticajima svoje vjere. Oni se angažiraju u izgradnji mira i pomirenja temeljeći svoje djelovanje na principima nenasilja na što ih potiče i osnažuje vlastita vjera.
Uvodničar na skupu bio je Fra Ivo Marković. O temi „Načela objave koja me ohrabruju na odricanje od nasilja i potiču na suživot“ govorili su iz pravoslavne perspektive mr Ivica Todorov. Snježana Kovačević, dipl.teologinja dala je poticaj temi iz protestantskog konteksta. Meni je pripalo zadovoljstvo da se obratim skupu i da otvorim diskusiju o ratu, miru i nenasilju iz islamske perspektive. Za mene je to bilo jedno novo iskustvo i pravi izazov. Diskusija je, barem za mene, bila izuzetno zanimljiva i definitivno me je inspirisala da se ovom temom pozabavim i u budućnosti.
Regionalnu mirovnu konferenciju „Gradeći mir, slavimo Boga“ organizirala je jedanaestočlana interreligijska grupa pojedinaca iz organizacija: Ravangrad ( Sombor , Srbija), TABITA ( Novi Sad, Srbija), CNA (Sarajevo, Bosna i Hercegovina ), Mali Koraci ( Sarajevo, BiH ), Hajde da…( Beograd, Srbija), KIFA ( Skopje, Makedonija ), RAND ( Sesvete,Hrvatska), te MCC ( Sarajevo,BiH).
Nositelji konferencije su: RAND – Regionalna adresa za nenasilno djelovanje, MCC- Menonitski mirovni centar te Church & Peace , Evropska mirovna mreža kršćana za mir. Koordinatori za BiH su mr. Amra Pandžo iz organizacije Mali koraci i Adnan Hasanbegović iz Centra za nenasilnu akciju.
Ovim putem se još jednom se zahvaljujem svim učesnicima i organizatorima koji su mi dali priliku da sretnem neke stare prijatelje i da upoznam jedan čitav novi krug ljudi koji očito imaju zanimljive stavove i jednu novu viziju svijeta s kojima je uvijek interesantno razmijeniti mišljenje.