13.10.08

Evo ovako je FENA izvijestila o Konferenciji u Blagaju


Radni dio međuvjerske konferencije "Gradeći mir, slavimo Boga" koja se već treći dan održava u Blagaju kod Mostara završit će večeras, potvrdila je za Fenu članica Organizacijskog odbora ove konferencije Amra Pandžo. Na konferenciji sudjeluju vjernici protestantske, pravoslavne, katoličke, islamske i judaističke religije iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine, a njen cilj je potaknuti vjernike na gradnju mira i stvaranje nove kulture mira kroz konkretne društvene akcije.


Amra Pandžo je istakla kako je na konferenciji najviše tretirana tema "Kako živjeti zajedno", odnosno "Šta vjernici i vjernice mogu da poruče svijetu iz svojih religija i na koji način one mogu da grade suživot i jedan svijet nenasilja".


"Naši uvodničari su bili Ivica Todorov iz Makedonske pravoslavne crkve koji je govorio o pravoslavnoj duhovnosti u kontekstu nenasilja i mira, Snježana Kovačević, diplomirana teologinja protestantske provenijencije iz Osijeka koja je govorila svoje vlastito iskustvo i iskustvo organizacije u kojoj radi o tome kako kršćani mogu i treba da djeluju aktivno i nenasilno u društvu u pravcu izgradnje mira te efendija Muhamed Jusić iz Bugojna koji je govorio o tome koji je to islamski kontekst nenasilja i mira, navodeći brojne primjere iz povijesti islama o tome kada je zapravo islamska duhovnost služila kao osnov nenasilnog, ali aktivnog otpora raznim nasilnim situacijama u životu.

Dakle, nasuprot stereotipima da je islam vjera nasilja, terorizma, on je ponudio niz dokaza o tome kako islamska duhovnost može služiti zapravo za građenje mira", kazala je Pandžo.

Danas se, kako je kazala, govorilo o konkretnim idejama i projektima na prostoru Balkana, među kojima su: izgradnja mira kroz nastavu vjeronauka, antimilitarizam, interreligijska edukacija, rad u zajednici, suočavanje sa prošlošću i dr.

"Mnogo se govorilo o tome kako mi kao vjernici i vjernice smo obvezni u svojim sredinama aktivno živjeti pozitivne, univerzalne, zajedničke principe vjere, kao što su pravda, mir, dobro i kako mi prvi moramo izaći s tim", kazala je Pandžo.

(Fena)