21.12.17

Na Fakultetu islamskih nauka održan seminar o međunarodnom humanitarnom pravu u svjetlu islamskog prava

Danas je na Fakultetu islamskih nauka održan seminar o međunarodnom humanitarnom pravu u svjetlu islamskog prava. Organizator seminara bio je Fakultet islamskih nauka u saradnji sa Upravom za vanjske poslove i dijasporu i Međunarodnim komitetom Crvenog krsta u BiH.

Ovaj seminar je priređen za studente, magistrante i doktorante FIN-a, koji su imali priliku da se kroz izlaganja predavača upoznaju sa humanitarnim pravom iz ugla šerijatskog prava i njegovom usporednom sa statusom u pozitivnom pravu.

Uvodno obraćanje imali su Mensur Karadža kao predstavnik Islamske zajednice u BiH, zatim dr. Zuhdija Hasanović dekan Fakulteta islamskih nauka te Željko Filipović šef delegacije MKCK u BiH.

Tokom dvije sesije seminara izlagači su bili: Neda Dojčinović (pravna savjetnica u MKCK) na temu „Uvod u Međunarodno humanitarno pravo“, zatim prof. dr. Mustafa Hasani (profesor fikha na Fakultetu islamskih nauka) na temu „Ljudsko dostojanstvo u svjetlu islamskog prava“, Ahmed Hatunić (direktor Behram-begove medrese u Tuzli) na temu „Uloga islamskog prava u unaprjeđenju zajedničkih ljudskih vrijednosti“, potom dr. Ahmed Aldawoody iz Ženeve (pravni ekspert u MKCK) na temu „Vođenje neprijateljstava u svjetlu MHP i islamskog prava“ te dr. hfz. Kenan Musić na temu „Principi islamskog prava u oružanim sukobima“ i Karim Mahmoud (ekspert za međunarodne odnose MKCK), također iz Ženeve, na temu „Angažman MKCK sa religijskim krugovima, dijalog sa islamskim krugovima“. Moderator seminara bio je Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije.
Izvor: Islamska zajednica