7.12.16

Sve više mladih pridružuje se OSCE-ovim naporima u prevenciji nasilnog ekstremizma u BiH


BIHAĆ, Bosna i Hercegovina, 6. decembar 2016. godine – Angažiranje mladih u kreiranju tolerantnijeg okruženja i njihovo osnaživanje u borbi protiv nasilnih ekstremističkih stavova među njihovim vršnjacima je prioritet, istaknuto je na dvodnevnom Samitu mladih koji je završen danas u Bihaću.
Samit mladih, čiji domaćin je bila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, okupio je 26 učenika i profesora srednjih škola iz Bužima i Cazina, sa ciljem da steknu znanja o toleranciji i razumijevanju o međusobnim razlikama. Samit je takođe bio prilika da se mladi informišu o nasilnom ekstremizmu i načinima kako mu se suprotstaviti.
Ovaj događaj poslužio je učenicima i nastavnicima kao platforma za diskusiju o važnosti lokalnih aktivnosti, razmjene informacija o pitanjima sa kojima se suočavaju u svojim lokalnim zajednicama, kao i o stimulativnim pozitivnim inicijativama i aktivizmu mladih.
“Obrazovni sistem koji promoviše kritičko mišljenje, inter-kulturalnu i inter-religijsku saradnju i dijalog je najbolja prepreka nasilnom ekstremizmu,” naglasio je profesor Muhamed Jusić iz Atlanske inicijative. “Potrebni su nam nastavni planovi koji će učenike osnovnih i srednjih škola učiniti spremnim da primjene novostečene vještine i znanja u prevenciji indoktrinacije i vrbovanja za nasilne skupine.”
Aida Ganović, psiholog Centra za društvena istraživanja “Global analitika" je istakla: “Protiv nasilnog ekstremizma obično se borimo skupim i represivnim metodama dok je veoma malo pažnje posvećeno jačanju obrazovnog sistema. Obrazovanje i skupovi ove vrste nude mladima ideje za proaktivne mjere u borbi protiv razvoja ekstremističkih pogleda i potiču razvoj pozitivnih vrijednosti i kritičnog razmišljanja, te time imaju dugoročniji uticaj.”

Samit mladih je organizovan kao dio projekta Misije OSCE-a u BiH o prevenciji nasilnog ekstremizma u BiH. Ovaj projekat je takođe dio kampanje pod nazivom “OSCE ujedinjen u borbi protiv nasilnog ekstremizma” (#UnitedCVE), kojom se naglašava sveobuhvatan pristup OSCE-a u sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu.