29.2.16

Odluka je sada u rukama velikih igrača



Piše: Muhamed Jusić (Magazin Start BiH)

Bilo kakve kopnene operacije u Siriji će dovesti do "potpunog, dugog rata", upozorio je ruski premijer Dmitrij Medvedev. Ruski premijer je ranije istakao kako su odnosi Rusije i Zapada odveli svijet u novi hladni rat, govoreći o tenzijama zbog krize u Ukrajini i rata u Siriji.
"Sve što je ostalo je neprijateljska politika NATO-a prema Rusiji. Može to i jasnije: nalazimo se u novom hladnom ratu”, kazao je Medvedev na Konferenciji o sigurnosti održanoj u Minhenu.
Podsjetio je i kako njegovu zemlju "skoro svaki dan optužuju da prijeti NATO-u, Europi, Sjedinjenim Američkim Državama ili drugim zemljama".
"Politika NATO-a prema Rusiji je ostala neprijateljska. Nekad se pitam: jesmo li u 2016. ili 1962. godini", dodao je.
Ova apokaliptična izjava je došla uporedo sa viješću kako su velike sile u petak (12.2.2016.)  u Minhenu dogovorile privremeni prekid borbi u Siriji. Pošteno.
Jedini sigurni gubitnik
Nakon propalih pregovora u Ženevi između opozcije i režima Bashara Al Asada i njihovih globalniih sponzora, bilo je vrijeme da se svjetski moćnici otvoreno počnu dogovarati o budućnosti Sirije bez Sirijaca.
Jer odavno je svima jasno da se Sirijci više ne pitaju o svojoj budućnosti. Samo eto, do ovog petka dvanaestog to niko nije htio otvoreno priznati. Sada jesu. To više nije sirijski rat. To je globalni rat za dominaciju velikih koji bi ponovo da kroje svijet po nekim novim odnosima moći. Odluka je sada u rukama globalnih igrača, koji jednu ili drugu stranu pritišću prema vlastitim vizijama budućnosti regiona i svijeta. Kada bi režim u Damasku odlučio odustati od svoje dosadašnje politike i nekim čudom krenuti putem postizanja istinskog mira u Siriji, pitanje je da li bi imao slobodu da takvu stratešku odluku donese ako na to ne pristanu Rusi ili Iranci i ako njihovi interesi ne budu zagarantirani. Razjedinjena opozicija se mora povinovati volji donatora iz Arapskog zaljeva i zapadnih sila koji ih politički i vojno podržavaju. Volji sirijskog naroda sa početka revolucije tu nema više ni traga.
Jedini sigurni gubitnik u ovoj otetoj revoluciji je sirijski narod. Centar za politička istraživanja u Siriji je objavio izvještaj o bilansu stradanja i štete nastale tokom rata u ovoj bliskoistočnoj zemlji u kojem se navodi da je 12 posto stanovništva te zemlje poginulo ili ranjeno, a da se ratna šteta po ekonomiju zemlje procjenjuje na 255 milijardi dolara. U proteklih pet godina rata poginulo je 470.000, a ranjeno 1,9 miliona osoba. U Izvještaju Centra se također navodi da je prosječni životni vijek Sirijaca od prijeratnih 70, smanjen na 55,4 godine. Tokom rata u Siriji raseljeno je 45 posto stanovništva.  Četiri miliona Sirijaca izbjegli su iz zemlje, a šest miliona je raseljeno unutar njenih granica. Ali u ratu za globalnu dominaciju novih  imperijalnih sila ti ljudi i njihove sudbine su manje vrijedni od pijuna na šahovskoj ploči.
Zašto ih je medvejdev upozorio
Kada je Rusija odlučila da se direktno uključi u rat u Siriji, rekli su da je to kako bi se borili protiv ISIL-a. Od tada jedva da su koji projektil bacili na njihova uporišta. Sav fokus djelovanja ruske avijacije i njihovih vojnih savjetnika na terenu bio je usmjeren na slamanje tzv. umjerene sirijske opozicije režimu Bashara Al Asada. Od tada ISIL nije izgubio ni pedalj teritorija ali su zato snage lojalne režimu u Damasku presjekle glavne rute snabdijevanja pobunjenicima u Alepu (Halebu). U svojim napadima Rusi su ubili stotine civila.
Sada kada Turska i Saudijska Arabija najavljuju da bi se i one direktno mogle uključiti u borbu protiv ISIL-a, čak i trupama na terenu, postavlja se pitanje zašto ih je premijer Dmitrij Medvedev onako oštro upozorio da to ne čine. Zar im cilj nije isti, uništenje Bagdadijevog kvazihilafeta? Naravno da nije, znaju i oni da će ovi ako pošalju svoje trupe na teren ratovati protiv kurdskih trupa povezanih sa terorističkom PKK i protiv Al Asadovog režima. ISIL nikome nije problem. Oni vode svoje ratove za dominaciju vjerujući kako je ovaj paradržavni entitet osuđen na propast. Dok oni to čine i međusobno se slabe ISIL privlači nove dobrovoljce i odgaja novu generaciju fanatičnih ratnika, razvija nova oružja, pa čak prema provjerenim obavješajnim izvorima i ona hemijska i biološka, i što je najbitnije slobodno trgujući naftom, historijskim artifaktima i čim sve ne sa svima koji navodno protiv njih ratuju.  
Zato niko prijetnje novim svjetskim ratom još ne shvata ozbiljno. Za sada su svi veliki svjetski igrači spremni ratovati za svoje ciljeve do posljednjeg Sirijca. Ali ni to neće moći trajati dovijeka.