2.12.15

Specijalni prilog Preporoda: Ko će i kako zaustaviti ISIL?


Islamske informativne novine „Preporod“, u broju od 1. decembra 2015. godine, donose specijalni prilog pod nazivom „Ko će i kako zaustaviti ISIL?“, u kojem se na 16 stranica prezentiraju stavovi relevantnih domaćih i inostranih autora o terorizmu i terorističkim prijetnjama, kako sa stanovišta razumijevanja vjere tako i šireg društvenog konteksta.  U Preporodovom prilogu pišu: Akbar Ahmed, Mustafa Cerić, Enes Ljevaković, Adnan Silajdžić, Rešid Hafizović, Mustafa Hasani, Muhamed Jusić, Samir Beglerović i Martin Chulov.
„Možemo (li) izbjeći sljedeći Pariz“, naslov je teksta Akbara Ahmeda, „Vrijeme nedomišljenog uma i nedorečene riječi“, tekst je Mustafe Cerića, o zločinu ubistva i samoubistva sa šerijatskog stanovišta piše muftija Enes Ljevaković, a Mustafa Hasani o kompetencijama za davanje fetve. U ime Katedre za akaid, tesavvuf i uporedne religije Fakulteta islamskih nauka Adnan Silajdžić, Rešid Hafizović i Samir Beglerović napisali su tekst kako razumijevati fenomen religijskog nasilja u današnjem svijetu pod naslovom „Nasilje kao sopstveni proizvod moderne kulture“. Nagrađivani novinar Guardiana Martin Chulov analizira zašto se bori ISIL i otkriva raznovrsne saveze aktera bliskoistočnih sukoba.
„Francuski muslimani su žrtve terorističkih napada u Parizu, ali i oni koje okrivljuju“,  piše u rubrici Iz dnevnika imama, Abduselam ef. Fetić, imam u Parizu.
Preporod pita zašto u Sarajevu nema redovnih sedmičnih tribina u organizaciji IZ, te analizira odnos IZ prema društvenim mrežama.
Preporod je dostupan na kioscima širom Bosne i Hercegovine.