27.10.12

NAJAVA: Predstavljaju se rezultati istraživanja o utjecaju društva na pomirenje u BiH



U ponedjeljak 29. listopada, u Biznis-centru, Općina Centar, Sarajevo, s početkom u 10.30 sati bit će održana konferencija za medije, gdje će se predstaviti rezultati istraživanja Reconciliation and Trust Building in Bosnia and Herzegovina o ulozi cjelokupnog društva i društvenih institucija u procesu pomirenja i izgradnej povjerenja u BiH.


U istraživanju je sudjelovao tim Centra za empirijska istraživanja religije u Bosni i Hercegovini (www.diskursi.com) i tim Univerziteta u Edinburghu. Istraživanje je provedeno na području Sarajeva, Banja Luke, Mostara i Bugojna, s ciljem stjecanja dubljeg uvida u percepcije stanovništva o procesu  pomirenja i izgradnje povjerenja u BiH, kao i same ideje pomirenja.


"Između ostaloga, ispitivali smo percepcije stanovništva  o ulozi institucija, državnih i lokalnih u ovom procesu, crkava i vjerskih zajednica, obrazovnih institucija, novinara, većinskih i manjinskih zajednica, kulturnih i javnih osoba, s težnjom da utvrdimo u kojoj su mjeri ove percepcije uvjetovane karakteristikama kao što su dob, rod, nacionalna identifikacija, religioznost, pripadnost manjini/većini na ispitivanom području, i po/ratnim iskustvima.
Imajući u vidu da je riječ o složenom fenomenu koji traži daljnja i dublja ispitivanja, namjera nam je da na ovoj press-konferenciji ujedno predočimo i buduće planove za slična istraživanja koja planiramo  organizirati, kao i skorašnje aktivnosti koje namjeravamo provesti: sastanke s predstavnicima akademske zajednice, civilnog društva, crkava i vjerskih zajednica, s ciljem dobivjanja povratne informacije i uzajamne razmjene znanja i iskustva, ne bi li proces pomirenja i izgradnje povjerenja bio održiviji i učinkovitiji", ističu iz istraživačkog tima.

Inače, istraživački tim čine George Wilkes, University of Edinburgh, Ana Kuburić, Univerzitet u Beogradu,Gorazd Andrejč, University of Exeter, Zorica Kuburić, Univerzitet u Novom Sadu, Marko-Antonio Brkić, Sveučilište 'Hercegovina',  Muhamed Jusić, islamski teolog, Bugojno i Zlatiborka Popov Momčinović, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.
Izvor: republikainfo.com/