30.8.10

Međuvjerska konferencija GRADEĆI MIR, SLAVIMO BOGA

"Mir nije odsustvo rata. Mir je vrlina...stanje duha" Spinoza

Od 13. do 17. oktobra 2010. godine, na Fruškoj gori (Srbija) bit će organizovana Treće regionalna međuvjernička mirovna konferencije GRADEĆI MIR, SLAVIMO BOGA – „ Živimo u društvu mira i nenasilja – sad nam treba tvoja pomoć “.
Organizacioni odbor konferencija čine brojen organizacje i pojedinci iz BiH i regiona među kojima su: RAND – Adresa za nenasilno djelovanje, Hrvatska, Ana i Otto Raffai, Mihal Sečan, Adnan Hasanbegović iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo, Amra Pandžo, iz Udruženja za dijalog u porodici i društvu Mali Koraci (Sarajevo), Randy Puljek-Shank iz Menonitskog centralnog komiteta, Želimir i Branka Srnec iz Tabite (Novi Sad), te Manda Piršing iz Ravangrada (Sombor), Igor Milanov iz KIFE (Skopje), Azra Ibrahimović iz Nahle (Sarajevo). Organizatori u pozivnom pismu tvrde kako ih niko nije imenovao, imenovali su se, kažu, sami, došli su tu zato što to treba njima, a ne da zadovolje nečije potrebe, političke programe ili ciljeve. Svjesni su i savjesni vjernici i vjernice koji svoj vjernički angažman vide prije svega u – izgradnji mira.
Jedna od organizatorica Amra Pandžo iz sarajevskog Udruženja za dijalog u porodici i društvu Mali Koraci je za Preporod izjavila kako „Balkan, katolici, muslimani, pravoslavlje...Zvuči kao ključne riječi nekog teksta koji najavljuje nove sukobe, nemire, neslaganja...taj nesigurni Balkan. Ipak, ovdje se radi o izgradnji mira, naporu da se izgradi društvo u kome će biti više pravde, više povjerenja i sigurnog prostora za suživot različitosti. Upravo tako, uporedo sa silama konflikta, mraka, nemira, podijela i nerazumijevanja, u posljednjoj deceniji jača pokret pojedinaca i pojedinki koji se zalažu za nenasilne metode rješavanja sukoba, igradnju mira i razumijevanja, te slave različitost i prosperiraju iz nje. Još čudnije je što ti ljudi sebe nazivaju muslimanima, katolicima, pravoslavcima, hrišćanima/kršćanima, protestantima, Jevrejima...te koriste svete spise abarahamskih religija, ne za teološke podjele i rasprave nego kao inspiraciju i nadahnuće za konkretne akcije dobra u svojim sredinama“.

Ovom novom konferencijom u Srbiji se nastava započeti niz sličnih okupljanja vjernika različitih konfesija. Godine 2006. na Krku (Hrvatska) održala se Prva mirovna regionalna međuvjernička konferencija kojoj je prisustvovalo više od sedamdeset pravoslavaca, muslimana, katolika, protestanata okrenutih aktivnom nenasilju u svojim zajednicama i sredinama u kojima žive. Američki mirotvorac Harky, suvremenik i suradnik M.L. Kinga, su za ovo okupljanje u više navrata rekli da je "historijska konferencija" i nakon nje će se u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Kosovu, Makedoniji desiti niz promjena, obrta, malih, ali značajnih, pojedinačnih i grupnih akcija koje nezaustavivo mijenjaju na bolje svijet u kome živimo. Druga konferencija je organizovana 2008. godine u Blagaju (Bosna i Hercegovina). U Blagaju se razgovaralo i o načelima božanskih objava koje ohrabruju odricanje od nasilja i njegovanje suživota, i to iz muslimanskog, katoličkog, pravoslavnog i protestantskog konteksta.
Ova Treća međuvjernička mirovna konferencija će, kažu organizatori, "slaviti Boga" na aktivan, savremen, nenasilan način. Teme koje će se brađivati će između ostalih biti: primjeri nenasilnog djelovanja inspiriranih vjerom, važnost izgradnje povjerenja u poslijeratnim zavađenim zajednicama, primjeri nenasilnih akcija u jugoistočnoj Europi, itd.
Vjerničko mirotvorstvo podrazumijeva živu vjeru, oživljavanje odgovornosti, emaneta prema Bogu, kako kažu muslimani, ili djelovanja na sliku Božiju, kako kažu kršćani. Slažu se da je obaveza izgradnje mira njihov dug prema Bogu- tvrdi mr. Amra Pandžo.

Poziv na konferenciju je otvoren za sve vjernike i vjernice različitih konfesija. Rok prijave je: 10. septembra 2010. a sve dodatne informacije možete se obratiti e-mailom:rand@rand.hr ili randnenasilje@inet.hr


Muhamed Jusić (Preporod)