19.3.09

PROMOCIJA ZBORNIKA "SUVREMENE MUSLIMANSKE DILEME

Sinoć je u Multimedijalnoj sali ŽEC Nahla održana promocija elektronskog priručnika "Savremene muslimanske dileme: Pluralizam, ljudska prava, demokratija, pravda, džihad, ekstremizam, terorizam".
Promociju su organizirali Centar za napredne studije, koji je izdavač zbornika, i ŽEC Nahla.
O zborniku su govorili priređivač mr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije, direktorica Nahle Sehija Dedović i profesor hadiskih nauka na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću dr. Fuad Sedić.
Promociji su prisustvovali nastavnici i profesori islamske vjeronauke i aktivisti različitih nevladinih udruženja.
Prisutnima je poklonjen CD sa zbornikom a podijeljen je i određen broj knjiga za biblioteke udruženja, fakulteta i drugih organizacija. Kao je rečeno na promociji, ova kolekcija je pokušaj da se makar djelimično odgovori na izazov islamskog ekstremizma kroz nuđenje alternativnih pogleda. Ona sadrži neke od odgovora na teološke i društveno-političke argumente muslimanskih ekstremista i militanata a koji mogu pomoći da se razumiju greške tih tumačenja.
Autori tekstova su različitih geografskih, obrazovnih, institucionalnih i orijentacionih pozadina. Neki su poznati liberalni muslimani, drugi su predstavnici islamskog centra, treći su konzervativni, dok su četvrti 'pokajnici' koji su shvatili zabludu pretjerivanja u vjeri i odlučili javno progovoriti protiv projekta u kome su nekad i sami učestvovali. Ovakav izbor autora je načinjen u nadi da će neko od njih biti dovoljno autoritativan za čitaoce. Svi oni šalju istu antiekstremističku poruku polazeći sa različitih pozicija.
Uglavnom je riječ o savremenim autoritetima islamske misli, dok je manji broj tekstova preuzet od klasičnih mislilaca. Ova publikacija doprinosi širem cilju sprječavanja radikalizacije muslimana kroz osiguravanje lahkog i brzog pristupa odgovorima koji rasvjetljavaju greške ekstremističke argumentacije. Kompletna publikacija je dostupna na web-stranici Centra za napredne studije.