2.3.23

Zabilješke iz Arabije: U Arabiji prošlost je uvijek prisutna


U Arabiji prošlost je uvijek prisutna, ne toliko u građevinima jer su u pustinjskim prostranstvima i modernim gradovima sa arhitektonskim čudima izgrađenim nakon otkrića nafte, rijetki ostaci starih građevina i ionako rijetkih drevnih nastambi.

Prošlost je prisutna u kolektivnom pamćenju naroda koji se ponosi svojim korijenima, svojom prošlošću i koji je doskora bio okrenut više slavnoj prošlosti nego budućnosti. Arapi ne bježe od prošlosti, oni s njom žive i vrlo je često glorificiraju i žele je oživjeti i ponovo proživjeti. Ta sveprisutna želja ide od nastojanja da se oživi zlatno doba islama, pa do prisjećanja na očeve i djedove i to kakvi su bili, ili kako ih barem oni zamišljaju da su bili.

Neko je rekao da kada bi se izmislila mašina koja bi nas mogla voditi kroz vrijeme, svi bi narodi poželjeli otići u budućnost, a samo Arapi u prošlost.

I dok su neki sa Zapada pisali kako je Arapima vrijeme stalo, prije će biti da je ono toliko isprepleteno sa sadašnjošću da ih je teško razlikovati. Prošlost je prisutna u sadašnjosti i ona se priziva po potrebma trenutka.

Možda je najbolja ilustracija ovoga predaja koju su zabilježili evropski kolonijalni autori a koja svjedoči o snazi kolektivnog arapskog pamćenja i tome koliko je za njih sadašnjost određena prošlošću. Naime, sredinom dvadesetog vijeka seoski šejh (poglavar, starac, učen čovjek, ajan, uglednik ili vođa) zahtijevao je od britanskih kolonijalnih vlasti u jemenskom Adenu da plate ponovno kopanje i obnovu starog izvora kojeg je stoljećima ranije, 26. godine p.n.e. srušila i zakopala rimska ekspedicija koja je tada izviđala mogućnosti širenja rimske imperije. Kada je kolonijalni britanski upravitelj željan dobrih osnosa sa lokalnim stanovništvom ostao zbunjen zahtjevom, šejh mu je objasnio da oni sa generacije na generaciju prenose sjećanje na taj događaj i da su vrelo zatrpali Frendž (Franci), kako su Arapi nazivali sve Evropljane, i da su Britanci od njih i da valja vratiti hak i pravo koje su im uzurpirali i koje oni nisu, niti će zaboraviti.