27.3.21

Posjeta kući Nasif u Džedi

 














Još jedno zanimljivo mjesto u Staroj Džidi (El Beled) koje sam zahvaljujući gostoprimstvu naših domaćina imao priliku posjetiti je Kuća Nasseef ili Nassif (بيت نصيف ). U prilogu je nekoliko slika.

Od 2009. ova građevina je muzej i kulturni centar u kome se organizuju izložbe i predavanja iz historije.Donji sprat je bio musafirhana za veliki broj, što se išlo više to su odaje postajale privatnije. U podrumu kuće se nalazi bunar u kome se tokom kišnog perioda skupljala kišnica. Ta voda je više puta spasila stanovnike grada od dugih opsada od kojih je najpoznatija portugalska opsada grada 1517.

Samo jedna od zanimljivosti ove specifične gradnje su ne tako strme stepenice koje vode do krova višekatnice, a koje su napravljene tako da njima može ići konj ili deva koji su unosili namirnice

Gradnja kuće na glavnoj ulici drevne Džede pored tržnice Suq al-Alawi počela je 1872,  završena 1881. Vlasnik je bio Omar Nasseef Efendi, član bogate trgovačke porodice i tadašnji namjesnik grada. Za današnju Saudijsku Arabiju ova građevina je značajna i zbog toga što je u njoj jedno vrijeme boravio i radio kralj Abdulaziz Ibn Saud kada je u decembru 1925. zauzeo grad nakon višemjesečne opsade. Danas je tu replika njegove sobe u kojoj su nas domaćini ugostili i počastili arapskom kahvom i hurmama.

Kuća je od izgradnje bila u vlasništvu porodice Nasseef, a 1957. Muhammad Nasseef je tu otvorio privatnu biblioteku sa 16 000 naslova, koja je bila dostupna svim građanima. Knjige su danas smještene u biblioteci Univerziteta Kralj Abdulaziz. Obnova i konzervacija ove kuće je samo jedan mali dio projekta sanacije čitavog starog grada u kojem se nalazi preko 500 stotina starih građevina. Njih tristo se trenutno obnavlja ili konzervira, a projekat je dio Saudijske vizije 2030 i za dvije godine je izdvojen budžet od oko 150 miliona bosanskih maraka.