16.11.16

Trump na Bliskom istoku - mačak u vreći

Trumpova politika prema Bliskom istoku još je nepoznata, ali mnogi se pribojavaju uticaja savjetnika Walida Pharesa.
 
Walid Phares, Trumpov savjetnik za vanjsku politiku, mogao bi biti čovjek koji će oblikovati dnose SAD-a sa zemljama Bliskog istokaAP
Pobjeda republikanskog kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa je za mnoge došla kao iznenađenje. To je jednostavo zato što niko nije mogao vjerovati da će Amerikanci podržati nekoga ko je u svojoj predizbornoj kampanji, ali i ličnom životu, iskazao toliki stepen kontraverze da skoro nije imao bilo kakvih realnih izgleda za pobjedu. Međutim, antiestablišmentski sentiment je nadjačao sve Trumpove „gafove“ i sporne stavove i građani SAD-a su rekli svoje.
I dok se analiziraju razlozi Trumpovog trijumfa ostaje pravo pitanje na koje niko ne nudi odgovor, a to je kakvu će stvarno politiku, posebno onu međunarodnu, voditi predsjednik Trump.
Stavovi koje je izrekao tokom predizborne kampanje, za brojne analitičare, više nisu relevantni, jer je Trump od njih čak i tokom kampanje postepeno odustajao. Takvi tvrde da će Trump reterirati od svojih stavova koji nisu bili ništa više od političkih petardi koje su trebale skrenuti pažnju na njega i njegovu kampanju. Oni koji tvrde da ćemo nakon ulaska u Bijelu kuću vidjeti novu verziju predsjednika Trumpa se uzdaju i u to da će kada ga pod svoje uzmu vašingtonski lobiji, birokratija i politički krugovi, malo ostati od njegovih revolucionarnih ali i kontraverznih ideja.
Koja je Trumpova vizija svijeta?
Do sada je bilo lahko predvidjeti makar glavne smjernice politike svakog od potencijalnih kandidata u Bijeloj kući. Oni su svoje stavove javno iznosili i znalo se kojim ideološkim školama međunarodne politike pripadaju. Ipak,  i oni su često, ako bi se dočepali Ovalnog ureda, zbog istih razloga odustajali od revolucionarnih promjena i podlijegali zakonitostima realpolitke Washingtona. Sa Trumpom je drugačije i niko stvarno ne zna šta on planira i koja je njegova stvarna vizija svijeta i uloge Amerike u njoj, ako je uopšte ima.
Idući ustaljenim metodama jednog sam dobrog poznavaoca prilika u američkoj politici, kada je već bilo izvjesno da će Donald Trump postati republikanski kandidat za predsjednika upitao kakav je ideološki krug koji ga okružuje, ko su instituti/ think-thankovi na čijim stavovima gradi svoje politike. Htio sam znati da li su to neokonzervativci ili neka druga grupacija.
Čovjek koji zna o čemu priča mi je rekao da on ne zna da takvi postoje. Trump je nepredvidiv bio tada kao i sada, kada se već nagađa ko bi mogao biti na ključnim pozicijama u njegovoj administraciji. On je mačak u vreći, i svi samo mogu nagađati kakve će stavove o svakom od bitnih pitanja imati. Ono što smo čuli u predizbornoj kampanji nisu artikulisani stavovi niti strategije.
Trumpov odnos prema Bliskom istoku
Posebno je pitanje mogući odnos Trumpove administracije prema Bliskom istoku i tamošnjim otvorenim konfliktima. Stavovi koje je iznosio tokom kampanje ne daju ni obrise bilo kakve ozbiljne strategije. Dok je govorio da će poništiti dogovor sa Iranom kojeg je sklopio predsjednik Obama, tvrdio je da će obnoviti odnose sa Putinom. Kako bi to savezništvo izgledalo u Siriji teško je i zamisliti. Obećao je poslati američke kopnene trupe na ISIL pa makar to odbila vojna komanda. Istovremeno tvrdi kako će prestati period američkog intervencionizma čiji je kao eksponent bila njegova protukandidatkinja Hillary Clinton.
Zato nam kao jedini pokazatelj njegove politike na Bliskom istoku može biti krug ljudi oko njega koji bi mogao utjecati na njegove stavove. Još se ne zna ko će biti državni sekretar, ali za sada je jedno ime bitno pratiti. Naime, kao Trumpov savjetnik za arapski svijet pojavljuje se ime Walida Pharesa. Teško je znati koliko stvarnog utjecaja na budućeg predsjednika ima ovaj profesor i autor libanskih korijena, ali se njegovo ime sve više spominje kao ono koje bi moglo imati ključnu ulogu u profiliranju Trumpove politike prema Bliskom istoku.
Walid Phares je libanskih maronitskih korijena i poznat je po svojim konzervativnim stavovima. Godinama je angažovan kao ekspert za međunarodne odnose na Fox Newsu, a saradnik je Foundation for Defense of Democracies koja se nekada deklarisala kao nestranačka ali je oduvijek bila bliska neokonzervativnoj misli.
Trumpov savjetnik „kontroverzna“ osoba
U vrijeme kada se većina republikanskog političkog i akademskog establišmenta ograđivala od Trumpove kandidature Phares je otvoreno podržao budućeg predsjednika koji ga je imenovao za svog eksperta-savjetnika za terorizam, borbu protiv terorizma i Bliski istok. I 2012. Phares je bio savjetnik za vanjsku politiku republikanskom kandidatu za predsjednika Mittu Romneyu.
 Njegovo tadašnje imenovanje je naišlo na osudu muslimanskih zajednica u SAD-u koje su ga opisivale kao „saradnika ratnih zločinaca“ zbog uloge koju je imao u maronitskim vojnim i političkim frakcijama tokom libanskog građanskog rata. Prvi su reagovali iz krovne muslimanske organizacije Council on American–Islamic Relations koji su Pharesa nazvali „zagovornikom teorija zavjere“.
 Obistine li se previđanja i bude li gospodin Phares kreirao Trumpovu politiku prema Bliskom istoku onda se na osnovu njegovih do sada izrečenih stavova može naslutiti ako ne čitava strategija tih odnosa onda neki njeni obrisi. Tako je Phares tokom kampanje bio jedan od rijetkih koji su podržali Trumpove stavove protiv imigracije u SAD. Tokom kampanje je iznio jasan stav da se SAD neće protiviti samo ISIL-u nego i režimu Bashara al Asada i Hezbullahu.
Nakon izbora Trumpa najavio je da će jedna od prvih mjera Trumpove administracije biti stavljanje organizacije Muslimanske braće na listu terorističkih organizacija. Trumpova vizija rješenja sirijske krize će počivati na porazu terorista (iako nije jasno ko će se od opozicionih frakcija naći na toj listi, što i jeste osnova sukoba na relaciji SAD- Rusija) kako bi se stvorio balans snaga između režima Bashara al Asada i opozicije, a nakon toga neka vrsta političkog kompromisa.
I posljednja najava je da će se Trumpova Amerika više involvirati u svih pet bliskoistočnih ratova. Sve skupa, ništa manje razrađena vizija rješenja nagomilanih problema od onih koje je iznosio njegov šef. Ali dok mačak ne izađe iz vreće, a i to će se desiti vrlo brzo, možemo samo nagađati šta nas očekuje.
Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.