26.3.15

Muhamed Jusić za Klix.ba: Jemen može postati poprište otvorenog sukoba Irana i Saudijske Arabije

Analitičar Muhamed Jusić kaže za Klix.ba kako je ono što se trenutno dešava u Jemenu, posebno nakon što je Saudijska Arabija počela napade na ovu zemlju, potpuna eskalacija.



Sve je počelo 2011. svrgavanjem jemenskog predsjednika Alija Abdullaha Saleha u jeku procesa nazvanog 'Arapsko proljeće'.
"Saleh pripada etničkoj grupi Husijuna, a oni su ogranak šiizma poznat kao zejdije. I nakon Salehovog odlaska, u vojnim strukturama i drugim centrima moći ostali su ljudi na koje se on oslanjao. Saleh je iskoristio husijunski autonomistički pokret koji postoji već duže vrijeme, posebno u onom dijelu u kojem su oni većina", kaže za Klix.ba Muhamed Jusić.
Neki centri moći iz regiona aktivno su radili protiv mirne transformacije vlasti nakon odlaska Saleha s vlasti. Ti centri nastojali su spriječiti dolazak na vlast sunitske islamističke grupe ISLAH koja je bliska sa pokretom Muslimanska braća koju je prethodni saudijski kralj proglasio terorističkom organizacijom.
"Uz podršku starog predsjednika i nekih regionalnih sila Husijuni su krenuli ne samo da zavladaju područjem koje naseljava većinski šiitsko, odnosno zejdijsko stanovništvo, već su počeli preuzimati vlast u cijeloj zemlji. U međuvremenu, legalno izabrani predsjednik Mensur Hadi bio je primoran dati ostavku i povući se", pojašnjava Jusić koji dodaje da iza Husijuna stoji Iran.
"Oni na taj način nastoje proširiti svoj utjecaj u regionu, odnosno napraviti taj blok snaga nasuprot izraelsko-američke koalicije. Međutim, radi se o sukobu regionalnih sila", kaže Jusić.
Čini se da su u Saudijskoj Arabiji u međuvremenu shvatili da su stvari izmakle kontroli. Možda jesu spriječili da na vlast dođu islamističke snage ISLAH-a, ali su sad dobili drugu opasnost: da se čitav Jemen pretvori ne samo u šiitsku državu, već u državu koja bi imala direktne veze s glavnim regionalnim konkurentom Saudijske Arabije, a to je Iran.
"Saudijska Arabija je silom prilika bila primorana da makar u južnim dijelovima Jemena, gdje su suniti većina, zaustaviti širenje Husijuna, a samim tim i iranskog utjecaja. Oni su u međuvremenu isposlovali da se predsjednik Mensur vrati, odnosno da povuče svoju ostavku, te su na taj način nastojali uspostaviti protutežu pokretu Husijuna. Sve vrijeme su u proces pregovora uključene i Ujedinjene nacije, ali Husijuni su čitav period pregovora iskoristili da na terenu zauzimaju grad po grad, selo po selo. Sad je situacija takva da su se svi izgleda uvjerili da bez direktne vojne intervencije na terenu nema nikakvog političkog rješenja. Sad se ide u tom pravcu tako da možemo očekivati daljnju eskalaciju nasilja. Možemo očekivati da se Iran još otvorenije stavi na stranu zejdijske, odnosno šiitske populacije i njihovog vojno-političkog krila, a Saudijska Arabija i neke druge arapske zemlje na stranu sunitskog dijela stanovništva", kaže Jusić.
Jusić naglašava da je moguće da dođe do ponovne podjele Jemena, jer je već ranije bio aktuelan rat sjevera i juga ove zemlje.
"Sve se to uklapa u jednu širu sliku eskalacije nasilja po mezhebskim ili sektaškim šavovima".
Iako je Saudijska Arabija prethodnih dana naglašavala da neće direktno intervenirati u Jemenu, sinoć je ipak došlo do vojnog napada.
"Ovo sad je eskalacija. Pitanje je kako će Iran reagovati”, kaže Jusić naglašavajući da ne treba zaboraviti da u cijelom sukobu postoji i treća strana, a to je jemenska Al-Kaida koja sebe naziva Al-Kaidom Arapskog poluostrva. Ovaj dio Al-Kaide čine mnogi saudijski disidenti koji su već u nekoliko navrata izvodili terorističke napade u Saudijskoj Arabiji.