3.3.10

Film "San o Ajvatovici"

Historija i tradicija „Ajvatovice“, najveće islamske kulturno – vjerske manifestacije u Evropi, ove godine će po prvi put biti ovjekovječena filmskim projektom. Dokumetarno-igrani film „San o Ajvatovici“ će putem dokumentarnih prikaza, ali i igranih scena prikazati legendu o Ajvaz-dedi, njegovu dovu Allahu dž.š., te njegovo zalaganje za dobrobit naroda tog kraja, saopćeno je izagencije Mark-In.

Početak snimanja filma „San o Ajvatovici“ planiran je za mjesec mart na širem području grada Prusca. Glavnu ulogu tumačiti će priznati bh. glumac Admir Glamočak, a u okviru samog filma biti će izvedena i jedna od, prema mišljenju autora priloga, najljepših ilahija o vodi u izvedbi sopranistice Lejle Jusić. Bitno je naglasiti da se ove godine obilježava i jubilarnih 500 godina trajanja ove manifestacije.

Za produkciju ovog jedinstvenog filma zadužena je video produkcija agencije Mark In, a autor, reditelj i scenarista filma je gdin. Janes Tadić. Ideja za realizaciju filma nastala je prošle godine u okviru projekta Festival ITEF, koji za jedan od ciljeva ima promociju turističkih potencijala Bosne i Hercegovine.

Samo u okviru Festivala ITEF 2010 „San o Ajvatovici“ će pogledati preko 280.000 hiljada ljudi, a biti će uvršten i u program Splitskog festivala turističkog i eko filma.

Svjetska premijera film biti će realizovana u saradnji sa turskom nacionalnom televizijom TRT, koja je već iskazala veliki interes za njegovo emitovanje, a bh. premijera filma će biti dogovorena sa jednom od domaćih televizija.

Film „San o Ajvatovici“ biti će distribuiran i u DVD izdanju kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu, saopćeno je iz produkcijske kuće Mark-In.

Film, tvrde u Mark-In-u, realizuju uz punu podršku i odobrenje Muftiluka travničkog koji će pružiti svu tehničko-organizacionu podršku tokom snimanja, a oni su kao producentska kuća zaduženi za iznalaženje sredstava neophodnih za produkciju filma.
U tom smislu producenti pozivaju sve one koji žeče biti sponzor / donator filma da ih kontaktiraju klikom ovdje za više informacija o sponzorskim ponudama i mogućnostima saradnje.