7.9.09

Intervju sa urednikom Islamic Arts magazina- Preporod

Na ovom blogu sam već pisao o pokretanju e-magazin Islamic Arts. Ovim povodom sam sa urednikom Kenanom Šurkovićem za Preporod napravio kratak intervju koji je sada objavljen na stranici Preporoda pod naslovom U BiH pokrenut prvi u svijetu specijalizovan magazin o islamskoj umjetnosti )
Evo i teksta:
Za pokretanje bilo kakvog časopisa, pa makar on bio samo u online izdanju, u ovoj recesivnoj godini i u ovakvoj zemlji treba puno više od puke hrabrosti. Ako se taj magazin usto bavi jednom „društveno nepopularnom“ oblašću kakva je kultura i to jednom njenom specijalističkom tematikom kakva je „islamska umjetnost“, onda ljudi koji su se upustili u takvu avanturu moraju biti jedni od onih rijetkih entuzijasta koji su još uvijek spremni nešto raditi iz ličnog uvjerenja, a ne puke želje za brzim profitom. U ovom slučaju radi se o jednom takvom mladom bračnom paru, Elviri Bojadžić i Kenanu Šurkoviću koji su zahvaljujući nevjerovatnom entuzijazmu i ljubavi prema umjetnosti pokrenuli e- magazin Islamic Arts. Elvira je inače profesionalna grafička dizajnerka i članica ULUPUBiH, a Kenan čovjek koji se 15 godina bavi izučavanjem islamske umjetnosti i koji je o tome napisao nekoliko stručnih knjiga. Njih dvoje su prema vlastitom priznanju, čitav projekat pripremali već dvije godine, a prvi broj na bosanskom i engleskom jeziku je ovih dana dostupan na stranici http://www.islamicartsmagazine.com/.

Ovim povodom Preporod je razgovarao sa urednikom Šurkovićem o ovom za BiH, muslimane i sve ljubitelje umjetnosti vrijednom projektu.


Preporod: Otkud hrabrost da se u godini recesije i u društvu koje, najblaže rečeno, nema sluha za umjetnost i kulturu pokreće jedan časopis kao što je Islamic Arts?

Šurković: Na ideju za ovaj projekat došli smo prije dvije godine i on se postupno razvijao. Kad nešto volite i tome posvetite svoj život onda vam uz Božiju pomoć ne manjka hrabrosti. Likovna umjetnost, sa kojom se mi bavimo, a pogotovo islamska umjetnost, nikad nije imala veliki krug ljubitelja, kao što je to slučaj sa nekim drugim umjetnostima, poput muzike. Razlog tome je što je ovakva vrsta umjetnosti, sama po sebi, elitistička i veoma zahtjevna. Kod nas je vizuelna kultura na veoma niskom nivou, pa smo danas došli u situaciju da ljude moramo učiti šta je to lijepo, a pogotovo šta je to lijepo sa aspekta islamske umjetnosti. Kompletan ovaj projekat jeste rizičan, ali vjerujem da će uz Božiju pomoć pronaći put do šire čitalačke publike.

Preporod: Ko radi na ovom projektu?

Šurković: Idejni pokretači smo ja i moja supruga Elvira Bojadžić. Imamo i nekoliko saradnika u svijetu, ali i ovdje u Bosni. Uglavnom se radi o veoma kompetentnim ljudima kada je u pitanju islamska umjetnost.

Preporod: Šta možemo očekivati od sadržaja u vašem magazinu?

Šurković: Obuhvatili smo sve ono što se podrazumijeva pod vizuelnom umjetnošću. Konkretno, predstavljamo različite forme islamske umjetnosti, od arhitekture i kaligrafije, preko iluminacije, ebrua, slikarstva i različitih vrsta zanata, pa sve do dizajna. Obrađujemo teme kako iz historije islamske umjetnosti, tako i ono što je danas aktuelno na tom polju. Također, objavljivat ćemo intervjue sa umjetnicima, predstavljati muzeje kao i reportaže iz gradova.

Preporod: Već petnaest godina izučavate islamsku umjetnost. Napisali ste nekoliko knjiga na tu temu. Posvećuje li se u našoj javnosti, bez obzira stručnoj ili ne, dovoljno pažnje ovom fenomenu?

Šurković: Islamska umjetnost je preko 450 godina bila najdominantniji vid umjetnosti u Bosni, ali i na čitavom Balkanu. Njena dominacija je trajala od 15. pa sve do početka 20. stoljeća. U tom periodu neki od najvećih „osmanskih“ umjetnika bili su Bošnjaci. Nivo kvaliteta, recimo, kaligrafije, u Bosni je ostao veoma visok sve do 20. st. Prošlo stoljeće se svelo, nažalost, na samo nekoliko imena. Danas postoje određeni napori da se islamska umjetnost u Bosni ponovo revitalizira i da joj se daju neki novi oblici, sukladno sa današnjim vremenom. Danas ima nekoliko veoma istaknutih naših kaligrafa koji rade na toj afirmaciji. Nedavno je osnovano i Udruženje umjetnika „Elif“ koje ciljano radi na promociji islamske umjetnosti.

Preporod: U vrijeme kada se o islamu sve češće piše isključivo iz političko- sigurnosnog ugla, smatrate li da će i na koji način ovaj vaš projekt doprinijeti prezentaciji islama u jednom drugačijem svjetlu?

Šurković: Nadam se da hoće. Islamska umjetnost je veoma cijenjena u nekim intelektualnim krugovima na Zapadu i tamo je njena snaga odavno prepoznata. Kako god, islamska umjetnost je dio islamskog sistema življenja, ona definira estetski ukus muslimana, a na taj način formira mišljenje pojedinca i zajednice o nekim veoma važnim stvarima. Možda će neki zlonamjernici i u tome vidjeti opasnost, međutim, njena je ljepota tako snažna da može širiti samo ideju dobra.

Preporod: Nosi li ovaj vaš magazin kakvu poruku i muslimanima?

Šurković: Magazin na neki način govori o slavi i snazi islamske umjetnosti u prošlosti, ali i mogućnostima koje ona ima danas. S obzirom da islamska umjetnost svoju snagu i inspiraciju crpi iz vjere, ona je sama po sebi uvijek aktuelna, svježa, prodorna i može ponuditi veoma mnogo.

Preporod: Može li se u dogledno vrijeme očekivati i printano izdanje Islamic Arts magazina?

Šurković: Za sada o tome ne razmišljamo, ne samo zbog troškova već i zbog ostalih poteškoća koje za sobom donosi printano izdanje. Na ovaj način možemo biti čitani u cijelom svijetu, pogotovo što izlazimo i na engleskom jeziku. Internet magazini postaju sve popularniji. Koliko je meni poznato, mi smo prvi web magazin o islamskoj umjetnosti na svijetu.
Razgovarao: Muhamed Jusić (Preporod)