13.6.12

Promocija „Krize islamske civilizacije“ u Bugojnu


Muftijstvo Travnik i Medžlis IZ Bugojno pozivaju Vas na razgovor o temi  „Kriza islamske civilizacije“ povodom izlaska iz štampe istoimene knjige autora Alia A. Allawija.

O temi će diskutovati:

Dr. Zuhdija Adilović
Dr. Nusret Isanović
Mr. Mirnes Kovač- prevodilac djela
Muhamed Jusić, prof.- urednik bh izdanja knjige

Promocija knjige i diskusija će se održati u amfiteatru KC Princeze Dževhere u Bugojnu, u petak, 15. juna 2012. u 19:00.
Dobro došli!

10.6.12

Kriza kapitalizma i povratak Marksa

Piše: Muhamed Jusić- Al Jazeera


Sve što su nam komunisti pričali o komunizmu je bila čista laž. Nažalost, sve što su nam komunisti pričali o kapitalizmu se pokazalo kao istina.
(Ruska šala iz ranih 90-ih)

Kako se globalna ekonomska kriza produbljuje, sve češće se u pitanje dovodi i sam neoliberalni kapitalistički model globalne ekonomije koji je donedavno bio skoro neprikosnoven. Ne tako davno činilo se da je kapitalizam „nadvladao“ i da je došao „kraj historije“.
Danas je svijet, čini se, ponovo u potrazi za nekim novim modelima, ali i ideologijama na kojima bi se temeljili ekonomski i drugi odnosi među kolektivima i pojedincima. Još se, međutim, nije iskristalisala jasna alternativa postojećem sistemu, ali zato se sve češće čuju glasovi koji pozivaju ne samo više na popravljanje postojećeg sistema, nego na njegovu zamjenu nekom od ideologija koje su se donedavno činile prevaziđenim.
Tu se sve veći broj autora najčešće vraća na djelo njemačkog filozofa Karla Marksa “Das Kapital”, koje ponovno postaje jedna od najvažnijih analiza aktuelnog političko-ekonomskog sistema. Zato slobodno možemo reći kako „bauk jednog novog komunizma ponovo kruži Evropom“.
Kraj kapitalizma
Tako nas je nedavno dr. Nouriel Roubini, jedan je od najutjecajnijih američkih i svjetskih ekonomista u razgovoru za The Wall Street Journal, podsjetio na stavove Marksa, nekada idolopoklonički štovanog mislioca, a onda naglo zaboravljenog, prema kojima „kapitalizam egzistira od jedne do druge krize“. Tako ovaj akademik na Yaleu, a duži niz godina i jedan od glavnih ekonomskih analitičara za najveće finansijske organizacije, MMF i Svjetsku banku, sada smatra kako iz današnje perspektive sa sigurnošću možemo potvrditi kako je Marksova teorija o oscilaciji ekonomskih kriza bila itekako tačna.
Samo u periodu od velike ekonomske depresije prve polovine 20. stoljeća do danas, imali smo niz “manjih” kriza koje su sve uredno zabilježene od strane međunarodnih finansijskih institucija - kaže u intervju dr. Nouriel.
Ipak, nakon svake krize kapitalizam se nekim “čudom” oporavio i ponovno je stasalo vrijeme prividnog prosperiteta. U stvarnosti se nije radilo ni o kakvom “čudu”, već o jako jednostavnom rješenju - da bi se kapitalizam oporavio od krize pred njim je bio imperativ pokoravanja novih tržišta, vječita surova ekspanzija koja se u brojnim slučajevima provodila “ognjem i mačem”.
Taj “čudesan oporavak” uvijek je bio stvoren na sirovom ugnjetavanju sve većeg broja ljudi, u novije vrijeme ponajviše u zemljama trećeg svijeta. Marx je još prije 150 godina zapisao da kapitalizam, ako se želi održati, mora ući u svaki kutak planete i podrediti je svojem načinu operiranja. Kada u konačnici kapitalizam zavlada svim tržištima (tj. postane globalan), ponestat će mu prostora za ekspanziju i tada slijedi njegov konačan kolaps.
Na neki način autor tvrdi da je to vrijeme došlo, iz čega proizlazi kako su naša očekivanja da kriza koja potresa skoro sve zemlje svijeta i zbog koje Evropska Unija puca po šavovima pogrešna. Po ovome tumačenju kriza neće proći bez obzira na mjere koje će svjetski moćnici poduzeti. Ovdje se radi o sistemskoj greški.
Slično misli i „okorjeli“ ljevičar Slavoj Žižek koji je u predavanju održanom 25. aprila 2012. u New Yorku, ustvrdio, a možda malo i zbog svojih ljevičarskih stavova i slutio, kako ova kriza i neće tako brzo proći. On nas u tom predavanju, kojeg su objavili u popularnoj radio-emisiji Peščanik u našem susjedstvu, podsjeća da prema Hegelu, ponavljanje igra vrlo konkretnu ulogu u historiji.
Kada se nešto desi samo jednom, može se zanemariti kao puka slučajnost, kao nešto što se moglo izbjeći boljim rješavanjem situacije. Ali kad se isti događaj ponovi, to je znak da imamo posla sa dubljom historijskom nužnošću. Kada je Napoleon 1813. prvi put izgubio bitku, činilo se da je u pitanju samo nesretan slučaj, kada je izgubio drugi put kod Vaterloa, bilo je jasno da je njegovo vrijeme prošlo.
Zar ovo isto ne važi i za današnju finansijsku krizu? - pita se Žižek. Kada je kriza prvi put pogodila tržišta u septembru 2008, ličila je na nezgodu koja se može ispraviti boljom regulacijom. Sada je sasvim izvjesno da imamo posla sa strukturnom blokadom - tvrdi Žižek.
Osveta Marksa
Pravdi na volju, onih koji se tvrdili da Marks nije mrtav bilo je i prije izbijanja krize, ali se na njihove stavove nije gledalo kao danas kada je kriza očigledna i kada je sve manje onih koji imaju bilo kakve efikasne mjere da se ona suzbije i sanira.
Jedan od rijetkih autora koji je i ranije predviđao da bi Marks mogao ponovo postati relevantan je John Cassidy, engleski novinar irskog porijekla koji je pisao za poslovnu rubriku prestižnog The New Yorkera. Ovaj bivši urednik londonskog The Sunday Timesa je još 1997. godine u The New Yorkeru napisao kako bi koautor Komunističkog manifesta (Communist Manifesto) iz 1848. mogao postati „sljedeći bitni intelektualac za one čiji je posao izučavanje tržišta“.
U svom eseju on se prisjeća razgovora kojeg je tih dana imao sa svojim prijateljem sa fakulteta, koji mu je tada rekao: „Što sam duže na Wall Streetu, sve sam sigurniji da je Marks bio u pravu”. U prvi mah, veli on, nije mogao vjerovati da to čuje od svog školskog prijatelja s kojim je ranih osamdesetih zajedno studirao ekonomiju na Oxfordu, gdje je većina njihovih profesora naučavala kako je Marksova ekonomska teorija „čisti hokus-pokus“ i da je komunizam „uvreda za zdrav intelekt“, te da takve teorije mogu služiti samo za političko manipulisanje masama.
Međutim, nakon toga, autor pokušava shvatiti o čemu je njegov školski kolega govorio i dolazi do zaključka da je Marksova zaostavština zatamnjena promašajima komunizma, koji nije bio njegovo primarno interesovanje. Zapravo, tvrdi on, Marks nije imao nešto puno da kaže o tome kako bi socijalističko društvo trebalo da funkcioniše. A ono što je on napisao o odumiranju države i sl. nije baš bilo od neke koristi. To su na gorak način shvatili Lenjin i njegovi drugovi nakon što su preuzeli vlast... Međutim, osim što je govorio o stvarima koje će postati temelj komunizma, Marks je ispisao briljantna poglavlja o globalizaciji, nejednakosti, političkoj korumpiranosti, monopolizmu, tehnološkom progresu, propasti visoke kulture, temama koje su danas više nego relevantne.
Tako npr. autor izdvaja njegove stavove o globalizaciji. Danas je globalizacija tema o kojoj govore svi i svako, ali Marks je predvidio mnoge njene implikacije još prije stotinu pedeset godina. On je nagovijestio globalizaciju kada ona nije svima bila očita.
Još tada je uočio kako kapitalizam teži monopolu zbog čega moraju postojati strože regulative. Ove jednostavne opservacije danas zadiru u samu srž globalne ekonomske krize.
Da ne bude zabune, Cassidy i dalje ostaje skeptičan prema nekim Marksovim stavovima, ali godinama prije nego što je globalni kapitalizam zapao u krizu on je upozorio da u Marksovoj kritici kapitalizma ima zanimljivih i korisnih zapažanja, koja se ne smiju zaobilaziti samo iz pukih ideoloških predrasuda prema svemu što ima veze sa komunizmom.
U godinama koje su uslijedile, interesovanje za Marksom i njegovim stavovima je raslo, ne samo u redovima nove generacije mladih ljevičara, nego i u ozbiljnim akademskim i ekonomskim krugovima u zapadnim domovinama kapitalizma.
Prije nekoliko godina u jednom od  brojeva časopisa The Atlantic, Christopher Hitchens u opširnom eseju „Osveta Karla Marksa“ podsjeća na gore spomenuti tekst John Cassidya, ali i na čitav niz knjiga, studija i tekstova koji su prepravili akademske krugove a u kojima je glavna tema ponovno iščitavanje Marksove kritike kapitalizma. Tako on spominje Jamesa Ledbettera, poznatog poslovnog novinara, koji je u izdanju „Penguin Books”-a prikupio najbolje novinarske radove Karla Marksa, koje je ovaj svojevremeno objavljivao u Horace Greeleyevom New Yourk Tribuneu. Tu je i britanski autor Francis Wheen, koji je 1999. napisao Marksovu biografiju, a nedavno (2007) je objavio i djelo "Kapital", za koje Hitchens kaže da je „anatomija Kapitala“. U njemu, analizirajući „Kapital“, Wheen još jednom zaključuje da bi njegov autor mogao postati „najutjecajniji mislilac dvadeset prvog vijeka“.
Recikliranje Marksa
Među brojnim novim promišljanjima Karla Marksa na zapadu je i knjiga iz 2002. Meghnada Desaia „Osveta Marksa“. Prema mišljenju Willa Huttona, iznesenom u osvrtu na knjigu objavljenom u The Independentu ovo štivo je na sebe skrenulo značajnu pažnju akademskih i medijskih krugova prvenstveno zbog provokativnih stavova iznesenih u njemu, te zbog akcentiranja paradoksa Marksovog učenja i toga kako se historija poigrala s njim. Samo jedna od brojnih opservacija koje, u svojoj knjizi, pravi ovaj britanski ekonomist i laburist je ona o Marksovom učenju o tome kako socijalizam može doći samo nakon što kapitalizam i globalizacija iscrpe sve svoje mogućnosti.
On dalje tvrdi kako je Marks ustvari bio „historijom opsjednuti prokapitalistički intelektualac“ koji je zagovarao komunističko uređenje svijeta samo kao neostvarivu utopiju, dok je kapitalizam smatrao zlom realnošću sa kojom se treba naučiti nositi.
Na osnovu ovoga on tvrdi kako je najveći udarac socijalizmu zadala ruska revolucija, koja je, prema njegovim riječima, došla prerano. Ona se desila prije nego što je ruski kapitalizam mogao završiti svoj proces modernizacije na kojem bi kasnije mogao biti izgrađen socijalizam. Ustvari, on tvrdi kako su, prema Marksovoj teoriji, veći izgledi za uspjeh socijalizma danas u sadašnjim kapitalističkim društvima u kojima je kapitalizam dao sve od sebe i stvorio materijalnu osnovu na kojoj se može početi graditi socijalizam, nego u nerazvijenoj i siromašnoj Rusiji iz 1917.
Nema sumnje da će se dok ima kapitalizma i problema s njim analizirati i sve analize koje kapitalizam imaju kao glavnu temu. Međutim, ono čega se mnogi plaše jeste historijsko iskustvo koje nas uči da sve veće ekonomske i društvene krize skoro po pravilu izrode ekstremne ideologije sa utopijskim rješenjima koje onda više pokvare nego što poprave.
Marks nikada nije bio sporan. Problem su bili mladi „skojevci“, koji su njegove stavove smatrali konačnim istinama i koji su, ako treba i silom, bili spremni društvo voditi u neki bolji svijet i jednom za sva vremena postići utopiju raja na zemlji.
Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.
Izvor: Al Jazeera

7.6.12

PROGRAMSKI SADRŽAJI 502. DANA AJVATOVICE



(10- 24. juni, 2012. godine)


Nedjelja, 10. juni 2012. god.

18:00  PRUSAC, Musalla, Svečano otvaranje manifestacije „502. Dana Ajvatovice"

Ponedjeljak, 11. juni 2012. god.

17:00  BUGOJNO, Kristalna dvorana, Koncert, Sarajevska filharmonija

18:30 PRUSAC, Dom Hasan Kafije Prušćaka, Tragom Evlije Ćelebija, Izložba, „Preko brda i planina Evlije Ćelebije", TKC Junus Emre, Sarajevo

19:00  PRUSAC, Dom Hasan Kafije Prušćaka, Prezentacija, „Studija razvoja vjerskog turizma

na području Prusca kroz promociju brenda Ajvatovica" , PIN.B c&i, Sarajevo

20:00  TRAVNIK, Dom kulture, Koncert, Sarajevska filharmonija

Utorak, 12. juni 2012. god.

19:00  PRUSAC,  Dom Hasan Kafije Prušćaka, Promocija knjige, „Bošnjak savjetuje sultana",

mr. Fikret Pašanović

19:00 TRAVNIK, Zavičajni muzej, Izložba, "U susret Ajvatovici- smotra likovnog stvaralaštva",  Udruženje likovnih umjetnika Unsko-sanskog kantona

Srijeda, 13. Juni 2012. god.

19:00 TRAVNIK, Elči Ibrahim-pašina medresa, Promocija knjige pjesama, „Ko to piše priču bez junaka", Amina Efendić

19:00  DONJI VAKUF, Dom kulture, Književna večer, Omage, Samir  Tahirović

Četvrtak, 14. juni 2012. god.

19:00  TRAVNIK, Elči Ibrahim-pašina medresa, Promocija knjige,"Povodi nastanka

Vjerovjesnikovih hadisa",  Mirsad Mahmutović

19:00  JAJCE, Dom kulture, Izvedba svadbenog običaja, „Knja", BZK Preporod, G. Vakuf

Petak, 15. juni 2012. god.

13:00  PRUSAC, Handanagina džamija, Džuma-namaz

19:00  BUGOJNO, Kulturni centar princeze Dževhere, Promocija knjige,

„Kriza islamske civilizacije",   Prijevod, Mirnes Kovač,


19:00  NOVI TRAVNIK, Kino sala, Drama „Smrt Omera i Merime", Dramski studio Kakanj

20:00  TRAVNIK, Turbe, „Salavatom dušu pojim ja Resulallah", Hor El-Kuds, Zenica


Subota, 16. juni 2012. god.

10:00  BUGOJNO, Kulturno-sportski centar, XIV Internacinalni karate turnir „Bugojno Open"

19:00  GORNJI VAKUF, Centar za kulturu i obrazovanje, Tribina, „Gornji Vakuf kroz historiju",

19:00  FOJNICA, Kulturni centar, Junus Emre, Promocija, „Monografija Ajvatovice"

19:00  BUGOJNO, Kuturni centar princeze Dževhere, Promocija izdanja, „BOOKLINE"

19:00 TRAVNIK, Sala Medžlisa IZ, Promocija knjige „Intencije šerijata kao filozofije islamskog prava", Džasir Avda, Izdanje „El-Kalem" i CNS

22:45, PRUSAC, Handanagina džamija, Jacija-namaz, Mevlud  i zikr

Nedjelja, 17. juni 2012. god.

04:30  PRUSAC, Plato Ajvatovice, Sabah-namaz

12:00  BUGOJNO, Bosanska 1, Otvaranje škole Kur'ana,

19:00  BUGOJNO, Centar princeze Dževhere, Promocija romana, „Dugo svitanje", Književnik    Halid Kadrić

20:00  STOLAC, Plato ispred Careve džamije, "Salavatom dušu pojim ja Resulallah",
Hor El-Kuds, Zenica

Ponedjeljak, 18.juni 2012. god.

19:00  TRAVNIK, Elči Ibrahim -pašina medresa, Promocija knjige, „48 Sati pepela",
Munib  Kajmović

Utorak, 19.juni 2012. god.

19:00  TRAVNIK, Stari grad, Promocija knjige, „S Bošnjacima u Turskoj", Fikret Fazlagić

Srijeda, 20. juni 2012.god.

17:30  BUGOJNO, Plato KSC, XI Internacionalna smotra folklora

19:00  TRAVNIK, Stari grad, Promocija knjige, „Stari vodovodi i vodogradnja u Travniku",
Enver Sujoldžić


Četvrtak, 21 juni 2012. god.

16:00  VITEZ,  Krušćica, Ispraćaj konjanika, Kulturno-zabavni program

18:00  DONJI VAKUF, Streetball, Košarkaški turnir

19:00 PRUSAC, Dom Hasan Kafije Prušćaka, Promocija romana: „Pokošeni cvjetovi krajine",     „Pacijenti",  „Inat bosanskog goluba", Književnik, Muhamed Mahmutović

Petak, 22. juni 2012. god.



13:00  DONJI VAKUF, Baš-džamija; Džuma-namaz

19:00  PRUSAC, Dom Hasan Kafije Prušćaka, Promocija romana, „Roman o Ajvaz dedi",
prof. dr. Enver Imamović

19:00  TRAVNIK, Karaula, Malonogometni turnir „Ajvatovica 502", Finale

20:00  TRAVNIK, Karaula, Plato ispred džamije, Kulturno zabavni program, Hor „Ansambl",
BZK  Preporod- Ilijaš

Subota, 23. juni 2012. god.

07:00   TRAVNIK, Karaula, Plato ispred džamije, Ispraćaj konjanika

12:00   OBORCI, Šeherdžik, Doček konjanika

13:00   OBORCI, Šeherdžik, Podne-namaz

14:00   KOPČIĆ, Rafting regata

16:00   DONJI VAKUF, Doček i prolazak konjanika

17:30   PRUSAC, Doček konjanika

18:00   DONJI VAKUF, Revijalna nogometna utakmica, Veterani SBK-KS

20:45   PRUSAC, Srt, Džamija H.K. Pruščak;Akšam-namaz, Prigodan program,
Noć uoči Ajvatovice, Mevlud, predavanje i zikr

22:45   PRUSAC, Srt, Džamija H.K. Pruščak; Jacija-namaz

Nedjelja, 24. juni 2012. god.

08:00  PRUSAC, Prolazak konjanika ispred Handanagine džamije

08:30  PRUSAC, Prozivka bajraka ispred Handanagine džamije

08:45  PRUSAC, Polazak ka Ajvatovici

09:30  HAN, Odmor na Hanu

10:30  STIJENA,  Prolazak kroz stijenu i dova
11:00  PLATO AJVATOVICE, Svečani program Ajvatovice

12:15  PLATO AJVATOVICE, Obraćanje Muftije travničkog

12:30  PLATO AJVATOVICE, Obraćanje Reisu-l-uleme

13:00  PLATO AJVATOVICE, Podne-namaz i dova,

13:00  PRUSAC, Srt; Džamija Hasan Kafije Prušćaka, Podne-namaz,

Mevlud - program za žene,

5.6.12

U Sarajevu seminar o hadžu


Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Vakufskom Direkcijom Sarajevo i Uredom za hadž i umru pri Ministarstvu vakufa Kuvajta organizira trodnevni seminar o hadžu, u periodu od 04. do 06. juna 2012. godine. Svečano otvaranje seminara počelo je danas u 9h obraćanjem rukovodioca Ured za hadž, Nezima Halilovića, gosta Rumi Metar Rumija ispred kuvajtsje delegacije i uvodnom riječju dr. Mustafe Cerića.
Cilj seminara je unaprijeđenje znanja iz oblasti hadža i organizacije općenito, sa posebnim osvrtom na kuvajtsko i bosansko iskustvo po tom pitanju. Predavači na seminaru će biti vrhunski treneri iz oblasti hadža i njegove organizacije i to dva predstavnika iz Kuvajta i tri iz Bosne i Hercegovine.Na seminaru je planirano učešće 20 osoba iz raznih organizacionih jedinica Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji se u okviru svojih poslova bave organizacijom hadža.
Izvor: Rijaset.ba

Promocija knjige “Kriza islamske civilizacije”


U punoj sali Opće biblioteke Tešanj u petak, 1. juna 2012, predstavljeno je bosansko izdanje knjige “Kriza islamske civilizacije”, autora Ali A. Allawija, u izdanju izdavačke kuće “Dobra knjiga” iz Sarajeva. Riječ je o djelu istaknutog iračkog državnika i mislioca Ali A. Allawija, koje nam nudi odvažnu analizu sadašnje krize u islamskom svijetu. 
Promociju je svojim obraćanjem otvorio  priređivač i prevodilac ovog djela sa engleskog jezika, mr. Mirnes Kovač, koji je izložio temu knjige i ukazao na njen izuzetan značaj za znanstveno mišljenje danas. Kovač  je posebno naglasio originalnost mišljenja autora, koje se zasniva na širokim uvidima u literaturu ove problematike. „Unatoč milijardama dolara potrošenim posljednjih decenija na razne edukacione programe, analize i procjene kretanja u muslimanskom svijetu, ustanci i revolucije u muslimanskom svijetu, konkretno, u njegovom arapskom dijelu, pokazali su i dokazali svijetu, kako onima na Zapadu tako i onima na Istoku, da su dosadašnja stereotipna sagledavanja islama i muslimana poprilično zbunjujuća, ako ne i potpuno zavodljiva. Ključ za razumijevanje današnjeg stanja islama i muslimana jeste upravo u jednom rasterećenom, nepristrasnom i realnom sagledavanju krize ili kriza islamske civilizacije na što ova knjiga pledira“, istakao je mr. Kovač.
Ulogu promotora uzeo je i profesor Muhamed Jusić koji je rekao kako možemo knjizi pristupiti kritički, ali „ne možemo ignorisati stavove autora“. „To su tako potrijepljene činjenice da nas djelo jednostavno podstiče da počnemo kao zajednica razmišljati u pravcu izloženom u knjizi“,  rekao je Jusić. Upravo je mr. Kovač skrenuo pažnju na neke činjenice kojima obiluje knjiga. 
„Sa ukupnim brojem stanovnika koji se približava 1.5 milijardi, pedeset i sedam zemalja članica OIC-a čine približno 22 procenta svjetske populacije. Ipak, one ostvaruju samo 6 procenata svjetskog GDP-a i 9 procenata ukupnog svjetskog izvoza. Ukupna produkcija (po GDP pokazatelju) pedeset i sedam zemalja OIC-a u 2007. godini dostigla je 3.2 triliona dolara u usporedbi sa iznosom od 14 triliona kojeg su iste godine imale same Sjedinjene Države. Cjelokupna islamska ekonomija čini manje od 23 procenta ekonomije Sjedinjenih Država“, skrenuo je pažnju mr. Kovač.

Svoje mišljenje o djelu s prisutnima je podijelio i dr. Ahmet Alibašić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Kao treći promotor dr. Alibašić skrenuo je pažnju na autorov isuviše oštar kritički stav prema mnogim reformatorskim pokretima u islamskom svijetu. Knjiga “Kriza islamske civilizacije” dobila  je Washington Book Prize 2011 godine.  "Temeljitim poznavanjem i islama i Zapada, te svojom izravnom iskrenošću. Allawi mirno i metodično dekonstruira islamsko buđenje koje nije uspjelo ispuniti svoja obećanja,"  knjigu je ocijenio ugledni britanski The Economist.  Književni magazin Literary Review ističe kako je Allwijevo prezentiranje ideja muslimanskih mislilaca jedinstveno po svojoj lucidnosti te "razumno i učeno djelo o teškoćama i nedaćama islamske civilizacije u njenom susretu sa ekspanzionističkom silom Zapada". Magazin Wilson Quarterly  ocjenjuje kako je ova knjiga 'izvanredno ozbiljna i privlačna procjena i analiza sadašnjeg stanja i budućih izgleda svijeta islama."
Organizarori promocije bili su JU Opća Biblioteka Tešanj i Medžlis Islamske zajednice Tešanj. Glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad Omerbašić, kao moderator promocije, izrazio je zadovoljstvo što je prva promocija ove knjige upriličena upravo u Tešnju. Ovo je prva promocija knjige u BiH, koja je već u kratkom roku stekla reputaciju znanstveno-kritičkog i zanimljivog  djela.
Izvor: Rijaset.ba